Жени, които очакват дете и използват козметични продукти за боядисване,

...
Жени, които очакват дете и използват козметични продукти за боядисване,
Коментари Харесай

Козметични продукти могат да вредят по време на бременност

Жени, които чакат дете и употребяват козметични артикули за боядисване, изправяне или къдрене на косата, могат да имат по-ниски равнища на хормони, изключително значими по време на бременността, сочат данни от американско изследване, представено от уеб страницата „ Хелтдей “.

Специалисти от университета „ Рътгърс “ в Ню Джърси са изследвали 1070 доброволки от Пуерто Рико. Данните сочат, че множеството от дамите, които използват избрани артикули за коса, имат по-ниски равнища на хормоните, в това число на естроген и прогестерон.

Това буди терзание, защото при бременност равнищата на тези хормони би трябвало да се покачат ,

изяснява Соримар Ривера-Нунес, която е отпред на проучването. Тя напомня, че предходни проучвания са свързвали сходни хормонални разстройства с нараснал риск от нарушен напредък на плода, прибързано раждане и ниско тегло на бебето.

Козметичните артикули, измежду които лосиони, почистващи препарати, грим, шампоани и лак за нокти постоянно съдържат доста химикали. В състава си те имат така наречен ендокринни извършители – химикали, които трансформират функционалностите на ендокринната система и оказват негативно влияние върху здравето. Те могат да бъдат синтетични или естествени.

При артикули за персонална хигиена е открито наличие на някои от постоянно срещаните химикали, нарушаващи хормоните, след които

парабени, фталати, бисфенол-А и токсични метали .

Участничките в изследването на „ Рътгърс “ са попълнили въпросници по отношение на използването на козметични артикули, а също така са им взети кръвни проби за премерване на хормоните.

Резултатите демонстрират, че като цяло равнищата на естроген, прогестерон и тестостерон са по-ниски при дамите, които оповестяват, че употребяват „ други “ артикули за коса спрямо тези, които не използват сходни артикули. В тази категория са включени багра, препарати за изправяне, изрусяване и оформяне на къдрици, само че в нея не влизат шампоан, еликсир, лак и гел за коса.
Ривера-Нунес обаче признава, че има голям брой фактори, които въздействат на хормоните по време на бременността.

Изследователите са взели под внимание и променливи, за които имат информация, като измежду тях са телесно тегло на дамите преди бременността, равнища на приходи и обучение, както и привички като тютюнопушене и приложимост на алкохол.

Учените предлагат на дамите, които чакат дете или възнамеряват бременност,

да четат етикетите на продуктите, които употребяват .

Резултатите от проучването са оповестени в изданието „ Енвайрънментъл рисърч “.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР