Жени, които имат предракови клетки на шийката на матката, може

...
Жени, които имат предракови клетки на шийката на матката, може
Коментари Харесай

Може ли ваксината срещу HPV да помогне на жени с предракови клетки

Жени, които имат предракови кафези на шийката на матката, може да се предпазят от рак посредством ваксина против човешкия папиломен вирус (HPV), откри проучване, представено от ДПА.

На девойки и момчета на възраст 12-13 години постоянно се предлага ваксина против този вирус, която оказва помощ за попречване на заплахата от някои онкологични болести като рак на маточната шийка, анален рак и някои типове рак на главата и шията.

Ваксината се ползва от 2008 година и на хората, които са били над 13-годишна възраст тогава, тя не се предлага рутинно.

Резултатите от ново проучване сочат, че дамите, при които са открити предракови кафези на шийката на матката, може да се повлияят удобно от имунизацията.

Когато при жена се открият високи равнища на предракови кафези на маточната шийка, тя е изложена до края на живота си на риск от развиване на рак на шийката.

Резултатите от проучване, оповестени в профилираното издание "Бритиш медикъл джърнъл ", сочат, че имунизацията може да спре нова поява на лезии и да отбрани и против други типове рак, причинявани от човешкия папиломен вирус.

Авторите на проучването са анализирали резултатите от 18 предходни проучвания по тематиката. Те демонстрират, че рискът от повторна поява на "висок етап на преинвазивно заболяване " понижава с 57 на 100 при хора, които са имунизирани против HPV паралелно с хирургично лекуване на цервикалните лезии спрямо пациентки, които не са приели ваксина.

Благоприятният резултат е още по-силен при дамите, при които е открито, че носят вариант на вируса, свързван най-често с развиването на рак на шийката на матката.

Авторите обаче акцентират, че са нужни още изследвания за потвърждаване на резултатите от проучването им.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР