Жена на 29 г., на която във Военномедицинската академия (ВМА)

...
Жена на 29 г., на която във Военномедицинската академия (ВМА)
Коментари Харесай

Жена с трансплантиран черен дроб роди здраво бебе

Жена на 29 година, на която във Военномедицинската академия (ВМА) преди две години е трансплантиран черен дроб, стана майка. Това оповестиха от ВМА.

Чернодробната трансплантация е осъществена, защото дамата е страдала от примитивен склерозиращ холангит в последна фаза – възпалително автоимунно чернодробно заболяване. Диагнозата е сложена, когато дамата е била на 13-годишна възраст. През 2019 година тя изпада в чернодробна кома и е призната в реанимацията на ВМА. През 2021 година е направена чернодробната трансплантация.

„ В листата на чакащите имаше и едно бебе от болница „ Лозенец ”, споделя проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, представен в известието. Поради тази причина се взема решение да се направи сплит трансплантация, при която лекарите разделят дарения орган на две елементи.

„ Операцията, която във ВМА правехме за първи път, мина сполучливо, а пациентката се възвърне бързо “, добавя проф. Владов. Две седмици след интервенцията пациентката е изписана, а идната ѝ среща с проф. Владов е в края на 2023 година, когато се отбелязва Европейският ден на донорството. Младата жена и фамилията ѝ идват във ВМА, с цел да изкажат своята респект към околните на донорите и с цел да зарадват медиците с новината, че ще става майка.

Бременността на дамата е проследена в болница „ Майчин дом “, оповестиха от лечебното заведение. Бебето Рая се ражда по натурален път на 11 ноември - 40 дни по-рано, а за него се грижат неонатолозите в болничното заведение.

Родителите на дребната Рая, проф. Никола Владов (ВМА), проф. Иван Костов ( " Майчин дом " ) и проф. Крум Кацаров (ВМА) /Снимка: " Майчин дом "

„ Бременността при пациентки с трансплантирани органи постоянно е голямо предизвикателство за акушер-гинеколога, тъй като тези дами подлежат на терапия с имуносупресори цялостен живот “, споделя проф. Иван Костов от „ Майчин дом “, който наблюдава бременността на дамата. По думите му предизвикването е голямо, защото има риск от поява на прееклампсия и ХЕЛП синдром - животозастрашаващо затруднение, където главно присъединяване има черният дроб.

В навечерието на Рождество Христово майката и бебето са изписани от „ Майчин дом ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР