Желязото е жизненоважен микроелемент за организма. Той е част от

...
Желязото е жизненоважен микроелемент за организма. Той е част от
Коментари Харесай

Видите ли това по тялото си - липсва ви желязо

Желязото е жизненоважен микроелемент за организма. Той е част от хемоглобина, който оказва помощ за доставянето на О2 до органите. Желязото също взе участие в обмяната на холестерола, стомашно-чревните процеси, контролира телесната температура и поддържа имунната система. Наличието на задоволително желязо въздейства върху положението на кожата, косата и ноктите.

Човешкото тяло не може да създава желязо независимо, тъй че единственият източник е храната.

Дневният банкет на желязо зависи от възрастта и пола на индивида. Децата би трябвало да употребяват 8 до 10 мг дневно. Мъжете на възраст сред 19 и 50 години се нуждаят от 8 мг на ден. Но дамите изискват доста повече - до 18 мг. Това се дължи на обстоятелството, че по време на менструация равнището на микроелементи в женското тяло пада и то би трябвало да се усили.

При дефицит на желязо мускулите и тъканите на тялото престават да действат обикновено, което може да докара до анемия. Сред вероятните аргументи се разграничават и: огромна загуба на кръв, неприятно и нередовно хранене, нарушена всмукване на желязо.

Симптоми на анемия

Повишена и тежка отмалялост, главоболие, раздразнение в очите, замаяност, сърцетуптене, неясно оцветяване на вътрешната повърхнина на долните клепачи, чупливи нокти и коса, зной при натоварване, студени ръце и крайници, слаб имунитет и чести случаи на инфекции.

При анемия се нарушават функционалностите на сърдечно-съдовата система, имунната, храносмилателната и двигателната система.

Как да избегнем следствията от анемията?

Просто е: всеки ден би трябвало да консумирате храни, които съдържат желязо. Има два типа храни: скотски протеини и храни на растителна основа.

Продуктите от скотски протеини включват: черен дроб, бъбреци, мозък и сърце, говеждо месо, миди, стриди, пуешко месо, консервирана риба звук, яйца.

Най-много желязо се съдържа в тъмните меса (говеждото е номер едно). Освен това черният дроб съдържа доста хранителни субстанции с минимални калории. Месото от домашни птици съдържа протеини, селен и цинк, които спомагат за поддържане на мускулната маса.

Какви други храни са с високо наличие на желязо?

Например в морските блага, които се усвояват по-добре. При липса на прясна риба, тя може да се употребява в консервирана форма, само че в този случай желязото ще бъде доста по-малко. Ще би трябвало да добавите още нещо към храненето.

Яйцата съдържат много огромно количество желязо, което се намира в жълтъците. И пилето, и пъдпъдъците са потребни. Но не би трябвало да злоупотребявате с тях: нормата е 100-200 грама.
 Запушеният нос може да е рисков признак Запушеният нос може да е рисков признак
Запушването на носа заради есенното захлаждане не се възприема от мнозина като проблем и просто се подценява. Защо това не би трябвало да...

Растителни храни с желязо: семена, ядки, черен шоколад, броколи, спанак, нар, киноа, фасул.

Отличен избор са сусам и тиквени семки. Те не са доста калорични, само че могат да компенсират по-голямата част от дневните потребности от желязо.

По отношение на наситеността и полезността ядките са доста сходни на месото, защото съдържат доста желязо и са с високо наличие на калории. Определено би трябвало да обърнете внимание на фъстъци, бадеми и шам фъстък.

Какаовите зърна, също като бобовите растения, са богати на желязо. Ако шоколадът съдържа 70% или повече какао, той може да се употребява за възобновяване на равнищата на желязо. Съдържа и магнезий, който е от значително значение за безпроблемното действие на сърцето.

Нискокалоричният спанак и броколи са цялостни с минерали и витамини, в това число - С. Делът на желязото в тях не е толкоз висок, колкото в другите храни, тъй че могат да се употребяват като добавка към месни ястия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР