Железопътен коридор за товарни превози между България и Гърция ще

...
Железопътен коридор за товарни превози между България и Гърция ще
Коментари Харесай

ЖП коридор между България и Гърция с потенциал да конкурира Босфора

Железопътен кулоар за товарни транспорти сред България и Гърция ще разреши превозване на товари на стойност 650 млн. евро годишно, профилираното изданието “Railway supply ”.

Проектът Sea2Sea се разисква от месеци и към този момент върви с плавни стъпки към реализация. Той включва вложения в железопътен кулоар, свързваща Северна Гърция с Румъния през България и би могъл да пренасочи обилни размери морски товари от Босфора към железопътната линия.

ЖП коридорът ще свърза гръцките пристанища Солун, Кавала и Александруполи с българските черноморски пристанища Варна и Бургас, както и с пристанище Русе, ситуирано на река Дунав и българо-румънската граница.
 Sea2sea Bulgaria Greece Karta Railwaysupply Снимка: Railway Supply
България и Гърция имат намерение да основат взаимна компания, която да ръководи плана. В същото време двете страни ще се опитат да го включат във финансовата стратегия на Механизма за свързване на Европа (CEF II).

Междувременно Гърция влага към 4 милиарда евро в железопътни планове на своя територия. Инвестициите са съсредоточени главно върху железопътната връзка сред Солун и Токсотис, минаваща през пристанище Кавала и линията Александруполис-Орменио, която се простира до гръцко-българската граница. Договорите за построяването на плана ще бъдат подписани през 2023 година, а работата би трябвало да завърши до 2027-2028 година

Според изследването на ERGOSE геостратегическата и логистична стойност на мегапроекта Sea2Sea е забележителна. Към момента на осъществяване на плана той може да притегли забележителен % от контейнерните товари, обичайно преминаващи през Босфора, показват още от Railway Supply.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР