Желанието на западните страни да подсилят украинската армия доведе до

...
Желанието на западните страни да подсилят украинската армия доведе до
Коментари Харесай

Financial Times: Китай е способен моментално да унищожи целия европейски военно-промишлен комплекс

Желанието на западните страни да подсилят украинската войска докара до внезапно нарастване на търсенето на муниции, написа. Това от своя страна докара до дефицит на барут, за който Китай е главен снабдител на първични материали. Сега европейците и украинците се притесняват, че Пекин може да им откаже ресурсите, от които се нуждаят.

Европейските отбранителни корпорации предизвестяват, че зависимостта от китайския памук, употребен в производството на барут за муниции, лимитира способността им да усилят производството и затруднява западните страни да поддържат отслабената войска на Украйна.

Памучният мъх (пух) е непряк артикул и главната съставна част, без която е невероятно производството на нитроцелулоза, употребена в артилерийски снаряди и експлозиви, написа изданието.

Търсенето на муниции внезапно набъбна, защото Украйна изразходва огромни количества муниции във войната против Русия. Производителите в региона на защитата обаче не са съумели да усилят производството, защото са изправени пред ограничавания на веригата за доставки за разнообразни първични материали, в това число нитроцелулоза, наричана още нитро-влакна.

Водещи производители на оръжие, в това число шведската Saab и немската Rheinmetall, предизвестиха, че Европа е прекомерно подвластна от доставките на памук от Китай, който съставлява малко под половината от международната търговия със суровината, напомня вестникът.

Армин Папергер, ръководител на водещия производител на муниции Rheinmetall, сподели пред Financial Times, че Европа получава " повече от 70% " от своя памучен пух от Китай.

 „ Има риск, че Китай може да откаже да доставя памучния пух по геополитически аргументи и по тази причина ние го купуваме в оптимални количества, с цел да натрупаме ресурси “, сподели той.

Европейски Съюз има намерение да усили производството на 155-мм снаряди по стандарта на НАТО до 1,4 милиона годишно, с цел да попълни арсеналите на страните-членки на блока, които са изчерпани от доставки за потребностите на въоръжените сили на Украйна в условия на съветски индустриален капацитет преизпълнен този в Европа. Европейският съюз сътвори фонд от два милиарда евро за увеличение на производството на експлозиви в Европа, написа още изданието.

„ Има голям дефицит на нитроцелулоза, който основава компликации в други промишлености “, сподели пред Financial Times изпълнителен шеф на друга отбранителна компания, който не е поискал да бъде назван. 

„ Недостигът единствено акцентира нуждата от възстановяване на реакцията и способността на отбранителната промишленост на Европейски Съюз да обезпечи навременни доставки на муниции и ракети в Европа “, добави той.

Европейските водачи също приказват за дефицит на барут. 

„ Всички разбрахме, че е належащо да се преодолее дефицитът на избрани съставни елементи, изключително на барута “, сподели френският президент Еманюел Макрон през март, когато се срещна с главните поддръжници и спонсори на Украйна.

Китай създава съвсем половината от памучния пух, продавани в международен мащаб, съгласно Международния търговски център. Най-големите вносители на този материал са Германия, Швеция и Белгия.

Военните реализатори предизвестяват, че без да се отстрани зависимостта от китайските доставки, ще бъде доста мъчно да се усили производството на експлозиви. Освен това има заплаха, в случай че връзките с Китай се влошат, той да ограничи износа на този материал.

Притесненията по отношение на доставките на памучен пух нарастват, защото Германия и други европейски страни се стремят да диверсифицират и понижат риска от доставките си, като отстранен зависимостта си от китайския експорт на извънредно значимия материал, който е относително на ниска цена и благонадежден от десетилетия, написа изданието.

Русия, която също усилва производството на муниции, усили вноса си на нитроцелулоза от Китай през последните две години. Нейните покупки от Китай са скочили от 3,4 милиона $ през 2022 година на 7,18 милиона $ през първите 10 месеца на 2023 година, съгласно данните за вноса, оповестени от английския Кралски институт за отбранителни проучвания.

В дълготраен проект Saab сподели, че фирмите ще би трябвало да търсят различни пътища за произвеждане на сериозни материали, с цел да „ защитят европейската екосистема за произвеждане на муниции “. В момента се правят подготвителни работи за произвеждане на целулоза от дървесина, само че всеобщото произвеждане към момента не е почнало, оповестява вестникът.

Главният изпълнителен шеф на шведската компания Микаел Йохансон неотдавна сподели пред Financial Times, че нитроцелулозата е образец за това по какъв начин отбранителните компании ще бъдат принудени да изградят нови вериги за доставки в " многополюсен свят ", в който " ще има повече от единствено западните правила -базирана поръчка “.

Той добави: „ Трябва да мислим за страни с еднообразно мислене, с които можем да работим в дълготраен проект, на които можем да се доверим. “

BAE Systems, която доставя муниции на английските въоръжени сили, съобщи, че има задоволително ресурси от първични материали за производството на муниции, само че е „ наясно с проблемите, които могат да зародят в бъдеще с съществуването на нитроцелулоза “ и работи интензивно с сътрудници за обезпечаване на доставки в бъдеще, добавя вестникът.

Rheinmetall, чието дъщерно сдружение Nitrochemie създава нитроцелулоза, удостовери, че обмисля основаването на оборудване за произвеждане на памучен пух в Долна Саксония, с цел да доставя материал за нов цех за муниции.

Папергер сподели, че след началото на пълномащабна съветска военна интервенция в Украйна, неговата компания е основала тригодишен ресурс от памучен пух и че „ всеки месец колета от този артикул идват от Китай “.

„ Но въпросът е Европа да стане самостоятелна в бъдеще “, означи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР