Жегата по поречието на река Марица е непоносима. Термометърът показва

...
Жегата по поречието на река Марица е непоносима. Термометърът показва
Коментари Харесай

От мястото на събитието: Бежанците в Харманли са се увеличили 5 пъти за една седмица

Жегата по поречието на река Марица е непоносима. Термометърът демонстрира 41 градуса, а в центъра на Харманли няма жива душа. Добре, че се откри отворен магазин, с цел да попитам къде се намира тукашният Регистрационно-приемателен център за бежанци (РПЦ).

Представата ми, че настанените в този център бежанци ще щъкат по всички страни, се оказа лъжлива. Тишина и покой царува в лагера . Дори няма кого да попитам какво се случва тези дни при настанените тук бежанци.

Само преди два дни президентът свика Консултативния съвет, а в дневния ред беше и заплахата от бежанска вълна откъм Афганистан. Предположенията, че от тази страна, която към този момент е в ръцете на талибаните, бягат към 3 милиона души, плашат освен България. Част от тях ще потърсят леговище у нас, въпреки и краткотрайно.

" И те ще дойдат тук - разтревожено вметва една от продавачките в близкия магазин - И аз не виждам по какъв начин ще се оправим ! Знаете, че бежанците атакуват хора, крадат от магазините и протягат ръка на млади дами и девойки... "

Жената евентуално имаше поради неотдавнашните протести в лагера, изнасиленото от няколко афганци момиче, кражбите от частни дворове.

През последните две години набезите по границата бяха намалели, само че войната в Афганистан донесе нови паники на хората от Харманли. 74-годишният дядо Петко е уверен, че към този момент е виждал бежанци в града, които се движат късно нощем. " Не знам по какъв начин минават телените огради и кой им оказва помощ, само че в Харманли към този момент има много нови бежанци ", безапелационен е старецът.

Наистина хората в Харманли чакат, че техният град ще бъде нападнат от от ден на ден бягащи от домовете си. Нещо повече, доста локални поданици настояват, че към този момент срещат огромни групи мъже , които се разхождат из центъра. И паниката им идва тъкмо от това, че тези групи са най-вече от млади мъже и юноши, които влизат в някои от кръчмите в града, напиват се и тормозят минаващите дами и девойки.

Преди година в лагера са били настанявани най-вече фамилии с по-малки деца, които се държали обикновено с локалните хора и не ги заплашвали с нищо. В последно време обаче ситуацията ставала тревожна. Още повече, че лагерът е отворен вид и бежанците могат да го напущат свободно до 22 часа вечерта. Но не всички съблюдават тази заповед, въпреки че има непоколебим надзор. Това в действителност е била повода хората от Харманли да изискат поддръжката на политиците. В тъжба до депутатите от ГЕРБ-СДС- Христо Гаджев и Александър Иванов са разказани голям брой сигнали за напън от групи афганистанци, който към този момент се усеща на границата , и са поискали отбрана от сходна офанзива. Народните представители неотдавна се срещнаха с жителите на Харманли, като желаеха от тях отговор на два въпроса: постоянна ли е защитата на границата, и дали България към този момент е подложена на бежански напън? Но отговорът към този момент се знае от всеки българин, защото това е една от непрекъснато коментираните от политиците тематики.

Кметицата на Харманли Мария Киркова също е обезпокоена. Тя описа, че броят на пребиваващите в бежанския център се е нараснал 5 пъти единствено за една седмица.

" Бежанският поток се усилва, сподели тя, единствено за една седмица броят на настанените в нашия център се е нараснал от 100 на 500 бежанци . Цифрата е тревожна и не се знае дали ще остане такава. Аз бях очевидец на протеста на бежанците в лагера преди 5 години и по никакъв начин не желая този разгром да се повтори. Харманлийци не инцидентно взеха решение да излязат на митинг ", сподели пред Dir.bg Мария Киркова.

По информация от Министерство на вътрешните работи се знае, че от началото на годината до края на месец юли, над 17 000 емигранти са създали опит да преминат незаконно на територията на България и да продължат планувания си път към Европа. 16 900 души от тях са били спрени на българската граница и ориентирани към други страни. Местните поданици пък са уверени, че ще става все по-трудно и надали ще може да се удържи на този непрекъснат напор към българската граница.

В края на месец юли регионалният координатор на партия " Възраждане " Николай Георгиев стана основател на митинг не против самите бежанци, а против Регистрационно-приемателния център като цяло. Вярно е, че протестиращите не са били повече от 50 души - най-вече хора, които живеят към бежанския център. Но настояванията им са били или за закриването на лагера, или за преместването му, или пък за превръщането му в затворен вид място за живеене, с цел да не могат настанените в лагера да излизат когато и да е на денонощието.

" Искаме оставката на шефа на Държавната организация за бежанците, сподели още Георгиев, и следствието на активността й. Отдавна тук трябваше да бъде натрапен непоколебим пропускателен режим... "

В Харманли одобриха декларация, която към този момент е изпратена до ръководителя на Народното събрание, до министър-председателя, до Президента и Комисията за следствие на дейностите на някогашните ръководещи.

Ето какво ни описа една от жителките на Харманли, поетесата Гинка Жекова:

" Напрежението от емигрантската вълна в Харманли стартира съществено да пораства. И хората са прави. Настанените в лагера не съблюдават никакви правила на държание и хигиена, къпят се в шадраваните, без да се тормозят, замърсяват и тъпчат зелените площи в парковете, както и в Градската градина, плашат хората, изключително дамите и децата, държат се нападателно с тях. Мои приятелки, които живеят покрай лагера, се опасяват да се прибират късно вечерта и даже заобикалят центъра. Те описват, че непрекъснато се настаняват нови бежанци . От известно време има едно място край реката, което е превърнато в сметище и тоалетна от тези хора. По-рано тук ходехме на разходка, в този момент е немислимо... Това обаче, което най-вече ни тревожи, е, че този път не става въпрос за фамилии бежанци от войната в Сирия, които не ни основават никакви проблеми, даже в противен случай - желаят да работят, търсят си работа с цел да устоят фамилиите си. Новопостъпилите чужденци в лагера са различен вид хора. Те са рискови... "

От известно време се следи и раздвижването на каналджиите. През последните две години тази активност беше съвсем на изгубване, само че в този момент този бизнес още веднъж се радва на добра вероятност около настъпващите насам афганистанци. Харманлийци се тормозят и от това, че е допустимо новодошлите да пренадят и рисковия вирус . Според шефа на Центъра от всеки 500 настанени бежанци са имунизирани едвам сред 30 и 40 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР