(Jean-Louis Trintignant, Ewa Aulin, and Gina Lollobrigida in La morte

...
(Jean-Louis Trintignant, Ewa Aulin, and Gina Lollobrigida in La morte
Коментари Харесай

Животът и любовта са по-силни от смъртта ♥ Жан-Луи ТРЕНТИНЯН

(Jean-Louis Trintignant, Ewa Aulin, and Gina Lollobrigida in La morte ha fatto l'uovo, 1968)

Легендата на френското кино Жан-Луи Трентинян навърши 88 години. Животът му, предан на театъра и киното, е неговият билет за благополучие – бурно, изстрадано, с блестящи триумфи и трагични обрати. С над 120 функции и реплики на героите си, които чудесно помни, Трентинян е откровен: “Би трябвало да спра, само че не желая. Най-щастливите моменти в живота ми са, когато работя, когато върша спектакъл. ”

Роден е на 11 декември 1930 година в Пиолан, Воклюз, Южна Франция, наследник е на богат фабрикант. Завършва право, само че поезията, музиката и живописта са първите му огромни любови. „ Като гимназист участвах в любителски спектакли, на 19 бях заставен да призная пред себе си, че въпреки да желая да посветя живота си на изкуството, нямам никакво изключително дарование – нито в рисуването, нито в музиката, нито в писането. А виж, да играя на сцената – това доста добре ми се получаваше. Затова и взех решение да стана артист ”, споделя Трентинян. 

Емблематичният филм на Роже Вадим „ И господ сътвори дамата ” вечно трансформира креативния и персонален живот на Трентинян. Лентата освен му носи голяма популярност, само че и ражда бурния разказ сред него изгряващата звезда Бриджит Бардо. И нито тогавашният брак на Жан-Луи с актрисата Стефан Одран, нито бракът на Бардо с Роже Вадим, могат да озаптят пристрастеностите посред им. Красавицата Бриджит напуща брачна половинка си, а Трентинян споделя: „ Живеехме, както пристигна, спяхме, където можехме, и това даже не ни правеше усещане. Просто се давехме в обич и благополучие. ”

Хамлет е ролята, която се трансформира в знакова за френския артист. Спектакълът на Театър „ Студио ” жъне голям триумф освен в Париж, само че и в цяла Франция. Един от критиците споделя: „ Това, което Трентинян прави в Хамлет, методът, по който той изобщо играе, е изцяло противопоставен на типичните актьорски „ номера ”. Той е изтъкан от въздържаност, достигаща до аскетизъм, до устойчивост. Той дължи властта си над публиката на благосъстоянието на своето въображение ”.

„ Най-добрите артисти в този свят са тези, които усещат доста и демонстрират малко ", сбит е артистът. 

В ролята на „ Хамлет ”, Трентинян влага освен актьорския си гений, само че и доста персонални прекарвания и усеща: „ Този човек се крие в своето безумство, с цел да се избави от окръжаващите го нелепост и незначителност. Това е антигерой. Това би могла да бъде ролята на моя живот. Благодарение на нея, разбрах повече, в сравнение с за всичките години работа в киното ”. 

Вторият му брак с режисьорката и сценарист Надин Маркан, стартира щастливо. Но през 1969 година се случва покруса – 7-месечната им дъщеричка Полин се задушава в детското си креватче. „ След гибелта й, нещо като че ли се скърши в мен. Хората се помиряват със гибелта на родителите си. Но със гибелта на дете, да се примириш е невъзможно… ”, споделя Трентинян. 

Това няма да е последният път, когато артистът ще изпрати свое дете във вечността. През 2003 година, 41-годишната му щерка Мари е пребита до гибел от любовника си, музиканта Бертран Канта. И този път, 73-годишният Трентинян избира да продължи. „ Преживях най-лошото нещо, което ми се е случвало. Загубих индивида, който обичах най-вече на света. Можех да спра живота си в този миг ”, признава той, само че обнадежден от околните си, още веднъж се качва на сцената, потапяйки се в театъра и поезията.

Преди 2 години Жан-Луи Трентинян показа, че е болен от рак и добави, че това няма да спре работата му. „ Преди се опасявах от рака. Но към този момент не – имам подобен! ” Миналата година бе премиерата на кино лентата „ Happy End ”, в който легендата на френското кино си партнира с Изабер Юпер.

Животът и любовта са по-силни от гибелта.

Catherine Deneuve and Jean-Louis Trintignant in Je vous aime, 1980

Снимки: imdb.com; заглавна - Jean-Louis Trintignant in Eaux profondes, 1981

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР