Жална ѝ майка на България ако в ЕС влезе РСМ

...
Жална ѝ майка на България ако в ЕС влезе РСМ
Коментари Харесай

Проф. Топалов: Жална ѝ майка на България, ако РСМ влезе в ЕС каквато е днес

Жална ѝ майка на България в случай че в Европейски Съюз влезе РСМ каквато е през днешния ден. Това съобщи в предаването "Денят онлайн " по Нова нюз проф. Кирил Топалов, член на смесената комисия. По думите му има заплаха Скопие да се окаже Троянският кон на Москва в НАТО и Европейски Съюз.

"Това ще се случи, в случай че не се подхващат някакви промени от тяхна страна. Москва от дълго време има положителни позиции в Скопие и Белград ", добави той.

Той разяснява още, че изискването по кое време да стане записване на българите в конституцията като един от националните в РСМ е безочливо деяние.

"Зад такова регистриране се крие заплаха, откакто влязат в Европейски Съюз да изискат и да търсят подпомагане за признание на македонско малцинство в България. Проблемът е комплициран и двустранен. Но този въпрос ще се реши на втори проект. На първи би трябвало да се огледа върху езика на омразата, на казуса с учебниците в Македония, на определенията към българите за фашисти и варвари ", изясни още той.

Според проф. Топалов тематиката за териториалните искания е прекомерно експониране от наша страна. Идеята за взаимност на малцинствата също не е работеща за Скопие.

Свикването на КСНС по тематиката за Македония е закъсняло. Това мнение изрази доцент Спас Ташев от Института за проучване на обществата и индивида към Българска академия на науките. По думите му на политическата сцена се появиха нови играчи, които също би трябвало да вземат отношение по другояче отдавнашния спор.

"Трябва да се чуят всички отзиви и да не се взима преждевременно решение. Очевидно се нуждаем от изчерпателен разбор, който ясно да отразява българския народен интерес оо тематиката. Всяко непремерено деяние по Македонския въпрос ще рефлектира на националната ни сигурност. Кирил Петков би трябвало да се съобрази с съдружния баланс. Проблемът на България е, че дълго време нямаше послания, които да звучат съвременно, а се затъваше с исторически разногласия. Днешното съвещание се надявам да е надграждане на предходните такива по тематиката. От македонска страна няма основна смяна. Няма акт на държавното управление, който да се разграничава от тоталитарното им минало. Усеща се и крещящото нарушение на човешките права в Македония ", изясни той.

Според доцент Ташев има нужда и от смяна в конституцията на Македония преди приемането ѝ в Европейски Съюз и НАТО да стане факт.

"Не е невероятно да се впишат българите в конституцията, с цел да имат равни права с македонците. Това обаче не значи приемане на българите като малцинствена група. Винаги в предишното, когато се приказва за македонския народ, се засяга, че той е част от общественост на обособени групи, измежду които първи са българите. Сега се усеща напън да не се записват лица като българи, на някои бяха желани и документи, с които да потвърдят, че са българи. Над 200 000 в Северна Македония имат българско съзнание ", разяснява още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР