Жалбите и сигналите на гражданите до омбудсмана, в които се

...
Жалбите и сигналите на гражданите до омбудсмана, в които се
Коментари Харесай

С 23% повече жалби до омбудсмана, свързани с права в здравеопазването през 2023 г.

Жалбите и сигналите на жителите до омбудсмана, в които се слагат въпроси, свързани с правата в опазването на здравето през 2023 година, са с 23% повече по отношение на 2022 година, само че по-малко от предходните две години, което се дължи на Коронавирус пандемията. Това демонстрират систематизирани данни, показани в Годишния отчет на омбудсмана за 2023 година, оповестен на електронната страница на институцията.

Оттам прецизират, че по време на пандемията и въведените краткотрайни противоепидемични ограничения жителите всеобщо са изразявали противоречие с тях и са посочвали, че са нарушени техни права и свободи.

Общо 776 са жалбите и сигналите, подадени към омбудсмана през миналата година, против 631 през 2022 година, сочат данните от отчета.

Броят на жалбите и сигналите във връзка здравната експертиза са 175, качество на медицинските услуги – 60, достъп до медицински услуги – 56, достъп до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни – 318, здравноосигурителни права – 33, промоция и профилактика, имунизации, здравен надзор – 8, достъп до здравна информация – 4, а сигнали по други мотиви са подали 122 жители.

В огромна част от жалбите и сигналите е подложен повече от един проблем, като за задачите на статистиката е изведен единствено водещият, разясняват от институцията.

Във връзка с 423 тъжби и сигнали са отправени рекомендации към виновните за разглеждането и решаването на проблемите органи и институции, преобладаващата част от които са изпълнени напълно или отчасти. Следва да се има поради, че немалка част от рекомендациите са отправяни към повече от един орган или институция, от които зависи решаването на казуса, допълват оттова.

Анализът на омбудсмана демонстрира, че незадоволителният брой общопрактикуващи лекари и неравномерното им систематизиране на територията на страната, както и възрастовата им характерност и неподходяща наклонност в бъдеще са мотив за безпокойствие.

„ Омбудсманът счита, че са нужни тактика и ограничения за обезпечаване в дълготраен проект на задоволителен брой общопрактикуващи лекари, като в същото време се обсъдят и регламентират методите за гарантиране на действителен достъп на пациентите до здравна помощ отвън работния график на ОПЛ “, се споделя в отчета.

Анализът на резултатите от осъществените инспекции в незабавните структури също демонстрира, че незадоволителният медицински личен състав в центровете за незабавна здравна помощ, надлежно брой на дежурните екипи, е съществена причина за забавянията, както и проблеми при реализиране на телефонния триаж, считат от институцията. Оттам означават, че в редица случаи жители показват неодобрение от случаите на дълготрайно очакване пред незабавните отделения на лечебните заведения и забавени хоспитализации. Анализът демонстрира, че измежду аргументите е и неналичието на настояща информация за свободните кревати по специалности, самонасочване по неотложност към болница, в която няма незабавно поделение или конструкция по нужната компетентност, само че за жалост и асортимент на пациентите от някой лечебни заведения, се показва още в отчета.

Наблюдава се неравномерно систематизиране на експертите на територията на страната, както и дефицит на експерти по избрани специалности, означават от институцията. Оттам допълват, че съгласно изложеното в жалбите и сигналите, експертите рядко посещават пациентите в дома им, което води до съществени усложнения, най към този момент за хора с увреждания, неподвижни и трудноподвижни пациенти,

Според омбудсмана въведените предели ( регулативни стандарти) на броя на издадените посоки за консултация и взаимно лекуване от експерт, също са измежду аргументите за усложнения достъп на жителите. Не на последно място следва да се означи съществуването на тъжби и сигнали във връзка незадоволителния брой дентални действия и равнището на заплащането им от НЗОК, се споделя в отчета.

Неравномерното систематизиране на лечебните заведения на територията на страната и концентрацията им в огромните градове в редица случаи е причина за усложнен достъп на пациентите от дребни и отдалечени обитаеми места до болнична помощ, е различен значим извод в документа. Според омбудсмана състоятелен мотив за тъжби и сигнали от жители е неосигуреният достъп до долекуване, дълготрайно лекуване и рехабилитация с задоволителен размер и дълготрайност, както и неналичието на палиативни грижи, заплатени с обществени средства, включително и за деца.

Многобройни са жалбите и сигналите, свързани с организацията на ТЕЛК и недопустимо закъснение на решенията на комисиите, усложнен достъп до лекарствени артикули и медицински храни, както и с организационни проблеми, свързани с лекуване в чужбина.

Омбудсманът насочва и 10 общи рекомендации за възстановяване активността в бранш " Здравеопазване ". 

С отчета на омбудсмана можете да се запознаете.     
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР