Жак Пепен е роден седмица преди Коледа на 18 декември

...
Жак Пепен е роден седмица преди Коледа на 18 декември
Коментари Харесай

3 бързи и лесни рецепти от Жак Пепен

Жак Пепен е роден седмица преди Коледа на 18 декември 1935 година, във френското градче Бург ан Брес, близо до Лион. На 12-годишна възраст зарязва образованието си и стартира чиракуване в фамилния ресторант “Пеликанът”. Няколко години по-късно към този момент е в Париж и готви за военачалник Шарл де Гол. През 1959 година Франция му отеснява и стяга куфарите и тенджерите за Съединените щати, където живее и до през днешния ден със брачната половинка си Глория.

Освен тежката автомобилна злополука, която Жак претърпява и след която си взема отмора от печката, има и други неща, които го откъсват от огромната му пристрастеност. Обича да рисува – в предишното с маслени бои, в този момент с акрилни. Признава Пикасо, харесва също импресионистите от родината си – Моне, Мане, Реноар.
Представете си, че сте на нежната възраст от 25 години и ненадейно получите предложение да бъдете персоналният готвач на Джон Фицджералд Кенеди в Белия дом. На такава оферта не се отхвърля, бихте споделили. “Не” бил отговорът на Жак Пепен. Обяснението е напълно просто – позицията не му вдъхвала доста доверие и не виждал капацитет в нея. И въпреки всичко години по-късно на 13 май 2010-а той подготвя вечеря за Барак Обама.

Ето три бързи и извънредно лесни предписания от именития готвач:

Домат-изненада

 ЖАК ПАПЕН

Продукти:
6 домата
1 бял и 1 червен лук
4-5 печурки
1 тиквичка
6-7 орехови ядки
1 скилидка чесън
1 с. л. винен или балсамов оцет
1 с. л. зехтин
50 гр маслини
див лук
1-2 листенца босилек
сол
черен пипер

Начин на подготвяне: Махнете дръжките на доматите, както са цели, и ги пуснете за няколко секунди във вряща вода, с цел да се обелят по-лесно. Отрежете горната им част и ги издълбайте с лъжица. Нарежете на ситно белия лук, гъбите и тиквичката и ги запечете във фурната за 5 минути, едвам омекнат леко. Смесете в купа зеленчуците, орехите и ситно нарязания чесън. Овкусете със сол и пипер. Добавете оцета и зехтина и разбъркайте Напълнете доматите с получената примес и ги сервирайте в паница, като ги обърнете по този начин, че пълнежът да не се вижда.

Нарежете отрязаната част на доматите, маслините и аления лук на ситни кубчета и ги поръсете в чинията. Добавете и малко див лук и зехтин. Поднесете със забодено листенце босилек.

Тост с репички

 ЖАК ПАПЕН

Продукти:
1 франзела
към 80 г обезсолено масло
1 щипка морска сол
връзка репички

Начин на подготвяне: Франзелата се нарязва на филии с дебелина от към 1 см., които леко се запичат на фурна. Всяка филия с намазва щедро с масло, а репичките се нарязват на тънки резенчета. За тази цел е най-добре да употребявате белачка за зеленчуци, изключително в случай че разполагате с такава, която има вълнообразна форма.

Репичките се подреждат върху маслото, тъй че да се застъпват, поръсват се с малко счукана морска сол и по този метод към този момент разполагате с идеално предястие, което сте приготвили единствено за няколко минути. А и значимото е, че подхожда на съвсем всевъзможни напитки.

Дип с печени чушки

 ЖАК ПАПЕН

Продукти:
1 ч.ч. печени чушки
50 г тиквени семки
2 с.л. олио
1/4 ч.ч. крема сирене
1 с.л. зехтин
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. прясно надробен черен пипер

Начин на подготвяне: Нарежете чушките на едро. Сложете ги в кухненски робот. Добавете олиото, семките, крема сиренето, зехтина, солта и пипера. Пюрирайте до момента в който стане гладка, еднородна примес. Поднесете с хрупкави хлебни пръчици или тост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР