Изявлението на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в РС Македония Християн

...
Изявлението на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в РС Македония Християн
Коментари Харесай

И от гроба - Ванче Михайлов разцепи Скопие

Изявлението на водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в районен съд Македония Християн Мицкоски, че неговата партия не би трябвало да се разграничава от делото на Иван  (Ванче) Михайлов провокира нови разногласия сред ръководещи и съпротива в западната ни съседка, съобщи БГНЕС.

" Аз не съм задължен да се съгласявам с това, което са правили в избран исторически интервал предходните водачи на организацията, както това може да стане след няколко десетилетия, когато някой може да се разграничава от днешното ВМРО-ДПМНЕ. Това не значи, че ние сме съгласни с тези политики, само че това е наследството, което ВМРО-ДПМНЕ приема и това би трябвало да се зачита.

Ние сме партия за македонско национално единение. Не сме длъжни да се съгласяваме с политиките на предходните ни водачи. Поради тази причина споделям да се обърнем към съвремеността и бъдещето ", сподели Мицкоски пред локалната телевизия Канал 5.

Според него имало разлика сред Иван /Ванчо/ Михайлов и Цар Борис Трети, и заради тази причина не е изискал закриването на българския клуб в Битоля, който носи името на Иван Михайлов.

" Ванчо Михайлов е началник на организацията в избран исторически интервал. Цар Борис обаче е управлявал страна, която е сътрудничела на нацистите по време на Втората Световна война и е заповядала да бъдат изпратени над 7200 македонски жители от еврейски генезис в концлагера Треблинка. Има разлика сред единия и другия ", сподели още Мицкоски.

Това изказване провокира реакция на ръководещата партия на премиера Димитър Ковачевски - Социалдемократически съюз /СДСМ/. " Мицкоски удостовери, че ВМРО-ДПМНЕ е идеологически поддръжник на последователите на Третия Райх. Мицкоски удостовери, че е двуличник - от една страна осъждаше откриването на клубове с имена на спорни исторически персони, а в това време в ефира на национална телевизия обществено съобщи, че би трябвало да се зачита обстоятелството, че Ванчо Михайлов е част от предишното на ВМРО-ДПМНЕ ", се споделя в декларацията на СДСМ от през днешния ден.

БГНЕС напомня, че на 14 октомври Комисията за отбрана от дискриминация разгласи, че " българският клуб Иван Михайлов от Битоля дискриминира и наскърбява антифашистите от Народно-освободителната битка ".

През последните месеци в РСМ бе проведена мощна антибългарска акция във връзка на двата български клуба - " Ванчо Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на независимост. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 17 октомври депутатите от Народното събрание на районен съд Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура препоръчаният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предлагането бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „ срещу “ или „ въздържал се “.

" Кога Законът за сдруженията ще влезе в действие, зависи от това, по кое време ще бъде обнародван в държавния вестник на районен съд Македония. Със сигурност ще забрани клубовете, въпросът е дали ще наложи смяна на имената. На това не можем да отговорим, тъй като това ще бъде решение на всеки един от тези клубове.

Те ще имат опцията или да сменят своите имена, или да търсят своите права по правосъден път. Българската страна ще ги поддържа и в двата случая ". Това съобщи пред Агенция БГНЕС основният специалист във външно министерство Желязко Радуков във връзка на последните законодателни промени в Скопие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР