Изявлението на Ангела Меркел за края на нейната политическа кариера

...
Изявлението на Ангела Меркел за края на нейната политическа кариера
Коментари Харесай

Премълчаната мръсотия в Интерпол

Изявлението на Ангела Меркел за края на нейната политическа кариера беше признато сензационно. Но какво става зад кулисите на немската политика? Макар че, канцлерката дефинира окончателното си отдръпване за 2021 година, следствията от нейния ход имат своето въздействие в този момент. Около бъдещия курс на Германия се разгоряха разногласия. На напред във времето излиза въпросът за „ трансатлантическите връзки “, който в последно време е подложен на тествания.
Бивш съветски разузнавач бива токсичен в спокоен британски град (с явно световноизвестна катедрала); американското държавно управление бива надхитрено от Северна Корея в спор за нуклеарни оръжия; саудитски критик на властта бива погубен от чиновници на консулството на страната в Истанбул.

Ако всички тези събития преди година-две бяха вкарани в следващия шпионски филм за Джеймс Бонд, критиците още веднъж щяха да упрекват сценаристите на кино лентата, че са си разрешили въображението им да отиде прекомерно надалеч от действителността. Сега обаче гледаме непосредствено към действителността.

И въпреки всичко една скорошна история отива още по-далеч в дивите теории на шпионските трилъри. Това е поразителен миг, който обаче не получи и част от медийното отразяване на който и да е от упоменатите нагоре огромни интернационалните кавги на 2018 година Това е изгубването на Мън Хунвей.

Мън беше президент на Международната престъпна полиция, известна като Интерпол, трансграничния орган за съдействие в региона на правоприлагането по цялата планета. В края на септември тази година (точно към изгубването на саудитския публицист Джамал Кашоги) той също изчезна без диря след свое посещаване в Китай.
Само дето за разлика от случая „ Кашоги “ тук нямаше концентрирано съществено публично внимание. С отлива на ерата на демократичните полезности (свобода, човешки права, търсене на положителното и т.н.), световните правила за правата на индивида са толкоз отслабени, че даже членовете на интернационалната полицейска организация към този момент не са в сигурност от поръчано от дадена страна похищение.

Самият Мън е отраснал в тъмния свят на китайската политика. Като претендент на Китай за началник на Интерпол през 2016 година управлява организацията, запазвайки в същото време и дългогодишната си купа на китайски заместник-министър на публичната сигурност.

Така че, когато мистериозно прекъсва всевъзможен контакт със брачната половинка си по време на неотдавнашно му независимо посещаване в родината, имаше доста хора, които просто свиха плещи. Щом живееш с меча, умираш от меч, както споделя една от локалните поговорки.

В стила на шпионските филми от 21-и век, последното известие до брачната половинка му, която той оставя да го чака в Париж, е един емотикон на нож – техния скришен код за заплаха.

Китай в последна сметка призна, че е арестувал Мън за неопределени обвинявания в корупция, което го прави най-новата цел на националната антикорупционна акция, което от започването си през предходната година до момента е повлякла голям брой политически кариери на висши лица от страната към дъното.

В сряда делегати от 194 държави-членки на Интерпол се срещнаха, с цел да изберат наследника му на поста. След последната интервенция на Англия и Съединени американски щати организацията се отклони от избирането на съветския претендент Александър Прокопчук, за който се счита, че е тясно обвързван с Кремъл и е упрекван за това, че е употребявал интернационалната заповед за арест на Интерпол, с цел да се пробва да екстрадира критиците на Путин от чужбина назад в Русия.
Подобно на доста интернационалните организации, Интерпол твърди, че поддържа полезности, които надвишават партийната политика. Също по този начин обаче, сходно доста интернационалните организации, той значително е доминиран от разнообразни политически маневри. Най-пресният образец за това е неспособността на Интерпол да отбрани личния си президент от импровизирано задържане в една искрено властническа страна.

А в този момент едвам избегна това да съобщи контрола на друга властническа страна, избирайки в последна сметка южнокорееца Кин Чен-янг, който държеше юздите в отсъствието на Мън.

Някои критици на Интерпол настояват, че проблемите в организацията надалеч не са нещо ново. Организацията Fair Trials International показва особена угриженост по отношение на възникването на така наречен „ Дифузия “ – интернационална заповед за арест, в началото проектирана с по-малко правни гаранции от известната „ алена бюлетина “.

Всички червени бюлетини се подлагат на инспекции за политически напън и гонене на дисиденти в централата на Интерпол в Лион, Франция, преди да бъдат изпълнени. Същевременно обявите за „ Дифузия “ прескачат този стадий на инспекция, като се допуска, че по този метод икономисват време, през което задграничните полицейски служби могат краткотрайно да задържат лица, до момента в който закононарушенията са към момента в отминалост.

Това може да послужи като метод за тормоз и заплашване на дисиденти в чужбина. И не просто има регистрирани такива случаи, само че също по този начин се следи растеж при тях. През 2015 година Интерпол е разгласил 19 338 дифузионни бюлетини, като броят им се е нараснал на 50 530 през последната година.

На конференция в Лондон на 20 ноември дружно с различен „ заточеник “ от Русия и неприкрит критик на Кремъл – Михаил Ходорковски, Броудър предизвести, че в случай че Прокопчук бъде определен, той самият няма да може да пътува свободно поради заплаха да го екстрадират в Русия под прикритието на Интерпол.

Сблъсък на силите


Изборът за нов началник на Интерпол, от своя страна, беше последният тест за това до каква степен интернационалните правила за правата на индивида към момента оказват въздействие в международната дипломация.

Но учудващата дарба на Запада да се изправи против съветските упоритости в международната полицейска организация обаче маскира слабостта му пред различен международен колос. Ако Западът е подготвен да се изправи против Путин в студената война на администрация в интернационалните организации, за какво не може да се изправи против Китай.

(превод WEBCAFE)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР