Изявени представители на българската научна общност са поредните жертви на

...
Изявени представители на българската научна общност са поредните жертви на
Коментари Харесай

Руски хакери атакуваха наши учени, поканени в Украйна


Изявени представители на българската научна общественост са следващите жертви на хибридна хакерска офанзива от страна на проруски хакерски атаки, станали изключително известни в последните дни.

Този път жертва на съветската хибридната война стана деканът на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов и писателят и странник Северина Маркова.

Двамата са поканени от Генералното консулство на Р България в гр. Одеса, Украйна, с цел да вземат участие в формалните празници във връзка 3-ти март, където им предстоят срещи освен с представители на българската общественост, само че и с проф. Михаил Брошков - ректор на Аграрния университет в Одеса, с проф. Ярослав Кичук - ректор на Измаилския университет в гр. Измаил и с проф. Вячеслав Труба - ректор на Университета Мечников.

Българската делегация ще бъде ръководена от заместник-председателя на Народното събрание госпожа Росица Кирова. Първата планувана среща е на 02.03 с бесарабските българи в с. Заря, където българското малцинство наброява към 5 000 души.

От страна на ГГФ при Софийския университет ще бъдат дарени компютри и книги на българското неделно учебно заведение в с. Заря, предава 24 часа. Основната цел е да се обезпечи опция за кандидатстване за висше обучение на нашите съграждани в страната ни, което се реализира посредством кандидатстване през онлайн платформите на българските ВУЗ-ове.

На деня на националния празник българската делегация ще взе участие в специфична галерия в консулството на страната ни в Одеса, а на 04.03 ще бъде открита паметна плоча на великия Алеко Константинов, който е приключил Юридическия факултет на Университета „ Мечников " в Одеса.

След като оповестяват публично цялата тази информация в обществените медии, на 28.02.2024 година българските учени стават обект на яростна хакерска атака, в това число е сбъднат опит за непозволен достъп до служебния акаунт на госпожа Северина Маркова, в опит да бъдат откраднати всички нейни персонални данни.

„ От наша страна са подхванати всички нужни дейности ", съобщи проф. Климент Найденов. За случая е известен шефът на ГДБОП основен комисар Явор Серафимов, администрацията на Народното събрания, както и генералният ни консул в Одеса господин Светослав Иванов.

„ Извършват се всички нужни инспекции, в това число от отдела за Киберпрестъпления на Министерството на вътрешните работи. По неофициална информация, която ни беше предоставена от страна от чиновниците по сигурността на СУ, IP адресът, от който е инициирана офанзивата, е на територията на гр. София в квартал " Овча купел ".

Специализираните органи ревизират също по този начин и приключване на данни и съпричастност към хакерската атака от страна на IT специалист, който е обвързван със Софийския университет „ Св. Климент Охридски ", добави още проф. Найденов.

Очаква се казусът да бъде причислен към инспекцията за 400 уеб сайтове за подправени вести и съветска агитация, по която единствено преди съпредседателят на " Движението за права и свободи " (ДПС) и ръководител на парламентарната група сезира прокуратурата, Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и Министерството на вътрешните работи (МВР). По случая беше изтънчено от страна на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България, и кой стои зад тази мрежа, както и има ли доказателства, че Русия организира дезинформационни акции, с цел да бъдат комплицирани хората посредством непрекъснато изменящи се разкази и версии за събитията, като с това заплашва гражданското общество и обществения мир.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР