Изясняване на приноса на подпомагането от ЕС за енергийна ефективност

...
Изясняване на приноса на подпомагането от ЕС за енергийна ефективност
Коментари Харесай

България е сред страните, получили най-много средства за енергийна ефективност от ЕС

Изясняване на приноса на подпомагането от Европейски Съюз за енергийна успеваемост в предприятията. За това се приканва в оповестения през днешния ден специфичен отчет на Европейската счете палата.

Заключението на инспекторите е, че средствата от Европейски Съюз не са ориентирани в задоволителна степен към потребностите на предприятията , а предстоящите резултати евентуално ще дадат единствено непретенциозен принос за реализиране на задачите на Съюза за енергийната успеваемост. Открити са и данни за това, че редица планове е можело да реализират триумф и без обществена поддръжка.

В отчета се показва, че енергийната успеваемост е значима част от задачата на Европейски Съюз за въглеродно неутрална стопанска система до 2050 година Все още обаче са нужни обилни старания и предприятията имат значима роля в това отношение. По тази причина наред с ограничения на самите страни членки Европейски Съюз е отпуснал обилни средства за подкрепяне на повишението на енергийната успеваемост в предприятията през интервала 2014—2020 година
 България е изпълнила 96% от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 година
България е изпълнила 96% от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 година

Прегледано е осъществяването на самостоятелните цели за икономисване на енергия на притежатели на здания

Отбелязва се, че плануваното ниво на поддръжка по политиката на доближаване на Европейски Съюз е намаляло през последните години — от пакет на обща стойност 3,2 милиарда евро през 2016 година на 2,4 милиарда евро през 2020 година Освен това по-голямата част от средствата са ориентирани единствено към няколко страни членки. Пет от тях ( Чехия, Полша, Германия, Италия и България) са получили към 2/3 от отпуснатите средства за енергийна успеваемост в предприятията.

В отчета се акцентира, че подобряването на енергийната успеваемост в предприятията, без значение от бранша им, е от решаващо значение, в случай че Европейски Съюз желае да реализира задачата си за понижаване на излъчванията с най-малко 55 % до 2030 година До момента обаче действителното влияние на подпомагането от Европейски Съюз върху енергийната успеваемост в предприятията остава неразбираемо.
 Европейски Съюз с още една значима крачка към нисковъглеродна стопанска система
Европейски Съюз с още една значима крачка към нисковъглеродна стопанска система

" Чиста сила за всички европейци "

Поставя се и въпросът за действителната добавена стойност на финансирането от Европейски Съюз. Посочва се, че безвъзмездната финансова помощ от Европейски Съюз е от голяма важност, когато предприятията вземат капиталови решения. В множеството случаи обаче подкрепените вложения към този момент са били планувани, т.е. доста планове са щели да се случат и без поддръжката от Европейски Съюз. Одиторите означават, че даже без обществена поддръжка вложението в енергийна успеваемост като цяло е ефикасно. Според прогнозните оценки е по-евтино да се спести една единица сила, в сравнение с да се заплати за същото количество електрическа енергия — преобладаващо потребления енергиен източник.

Трудно е да се дефинира общата изгода от финансирането от Блока. В отчета се отбелязва, че не е допустима оценка на осъществяването на ниво Европейски Съюз - националните органи имат индикатори, само че те се разграничават в обособените страни членки, а от време на време даже и в обособените стратегии в една и съща страна членка.

Според изчисленията на инспекторите евентуалните икономии, генерирани от съфинансираните планове в предприятията, са към 0,3 % от напъните, нужни за реализиране на задачите на Европейски Съюз за енергийната успеваемост за 2030 година Изводът е, че финансираните от Европейски Съюз планове за енергийна успеваемост ще имат непретенциозен принос за постигането на задачите на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР