Изяснете си причината за набезите до кухнятаЗаменете вредния навик с

...
Изяснете си причината за набезите до кухнятаЗаменете вредния навик с
Коментари Харесай

Нощните закуски водят до затлъстяване

Изяснете си повода за набезите до кухнята
Заменете нездравословния табиет с нов, потребен

Няма човек, който да не се е отправял към хладилника за късна вечерна закуска. Понякога в това няма нищо неприятно, само че в случай че се случва все по-често, може би се трансформира в табиет, от който си коства да се отървете.

Последици

Нощното хранене води до увеличение на мастните депа. Телата ни се нуждаят от несъмнено количество калории всеки ден, с цел да поддържат здравословно тегло. Ако прекалявате с калориите, и то постоянно, ще напълнеете. Преяждането през нощта може да аргументи признаци като главоболие, диария и болки в стомаха на идващия ден. 

Яденето на висококалорични храни нощем може да ви накара да се чувствате отговорни, депресирани или засрамени, което да повлияе на работоспособността и психическата ви резистентност. 

Нощните закуски усилват риска от хронични болести, в това число затлъстяване и проблеми със сърцето.

Как да се отървете

Когато мислите за вашите привички за похапване късно вечерта, значимо е да се концентрирайте върху аргументите за тях. Какво ви тласка? Гладни ли сте? Желаете нещо сладко? Отивате ли до хладилника просто по табиет? Има ли съответна страст, обвързвана с храненето, като стрес или досада?

Като си зададете тези въпроси и идентифицирате своето „ за какво “, можете да преминете по-лесно към смяна на този табиет.
* Чувство на апетит. Ако установите, че гладът или желанието за храна ви карат да похапвате късно през нощта, помислете по какъв начин наподобяват питателните ви привички денем. Ето върху какво би трябвало да се концентрирайте:

Поддържайте постоянна диета - пробвайте се да ядете три пъти дневно с една или две закуски.

Яжте задоволително протеини – те оказват помощ да се чувствате сити по-дълго и да контролирате апетита за храна.

Пийте задоволително вода през целия ден – към 2 л.

Уверете се, че приемате задоволително фибри. Подобно на протеините, те оказват помощ да сте сити. Плодовете, зеленчуците, зърнените храни, бобът, грахът и лещата са страхотни варианти, които ще оказват помощ да постигнете задачите си.

Направете ястията си по-засищащи, само че по-малко калорични. Изберете храни с високо наличие на вода и фибри и с по-малко мазнини и захари, като зеленчуци без скорбяла (листни, моркови, целина, червени чушки, тиквички).

* Навик. Ако чувствате, че отивате до хладилника късно вечерта просто по табиет, можете да започнете да създавате нови навици.

Формирането на табиет се основава на концепцията, че никое държание не се случва изолирано и че всяко наше деяние служи като сигнал за идващото държание. Например, към този момент желаеме пуканки авансово, когато отидем на кино.

Когато става въпрос за основаване на здравословни привички, можете да се възползвате от поведенческата съгласуваност.

Чудесен метод да извършите това е да идентифицирате действителен табиет и да го допълните с новото държание, което желаете да постигнете. За да приложите това на процедура с похапването късно вечерта, определете какъв е вашият табиет преди него. За доста хора това може да е привършване на вечерята или гледане на обичаното шоу. След това го заменете с нов табиет. Например: „ След като приключа с вечерята, ще си измия зъбите и ще направя билков чай ​​(нов навик), преди да седна да виждам шоуто “.

Формирането или спирането на табиет може да отнеме приблизително от 20 до 60 дни, тъй че е значимо да се придържате към него!

* Емоционална връзка. Ако смятате, че може да има някаква специфична страст зад късното ви хранене, помислете каква е тя.

След това пробвайте да намерите нехранителна активност, която ви носи същото възприятие на комфорт, да вземем за пример, дихателни практики или медитация.

Ще отнеме известно време

Избягвайте отношението „ всичко или нищо “ – не забравяйте, че „ всичко или нещо “ е по-добре.

Използвайте тестът и грешката – ще отнеме известно време, с цел да приложите тези нови привички в деяние и да откриете това, което работи за вас.

Правете малко по малко – поставяйте си по-малки, само че постижими цели. Така ще имате задоволително мотивация.

Кажете на фамилията и приятелите си за вашите цели, с цел да могат и те да ви поддържат.

Определете нехранителни награди - намерете нови способи да празнувате всяка победа. Това може да е масаж, разходка до ново място или гледане на нов филм.

Като цяло не забравяйте да бъдете положителни към себе си през целия този развой, защото може да отнеме известно време. Самото схващане, че нещо би трябвало да се промени, е огромна стъпка в вярната посока, с която би трябвало да се гордеете. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР