Изводите от ново национално представително проучване на агенция „Афис", осъществено

...
Изводите от ново национално представително проучване на агенция „Афис", осъществено
Коментари Харесай

„Афис”: Корупцията в България нараства

Изводите от ново национално представително изследване на организация „ Афис ", осъществено в интервала 8-12 февруари тази година, сочи, че корупцията у нас нараства, а ограниченията за ограничаването ѝ са незадоволителни. Според споделената информация най-корумпираните сфери са правораздаването, митниците, опазването на здравето и полицията.

След тях се подреждат министерствата, общинските администрации, държавните компании, частните компании и образованието. Според запитаните корупцията е най-разпространена сега - над 40% от участващите в анкетата мислят по този начин. 20% пък считат, че корупцията е била в разгара си при започване на прехода.

Изводът на социолозите е, че корупцията не слиза от дневния ред на обществото и продължава да ерозира доверието в ръководещите. Почти половината от пълнолетното население - 49%, са на мнение, че злоупотребата с обществената власт за персонални цели се усилва. Едва 9% са на мнение, че тя понижава.

Сред 78%, които считат, че се прави незадоволително, доминира по-рязката модалност - прави се „ напълно незадоволително " (47%), а единствено 31% са по-умерени в преценката си: „ прави се като цяло незадоволително ". Аналогично на другия полюс измежду упоменатите 13%, разпределението е следното - 3% са на мнение, че правеното е „ напълно задоволително ", а надалеч повече - 10% преценят, че напъните са „ ненапълно задоволителни ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР