Известно е, че Плутон е студена и скалиста планета. Космическата

...
Известно е, че Плутон е студена и скалиста планета. Космическата
Коментари Харесай

Учените откриха слабоенергийно рентгеново лъчение от Плутон

Известно е, че Плутон е студена и скалиста планета. Космическата рентгенова обсерватория „ Чандра “ на НАСА неотдавна откри слабоенергийно рентгеново излъчване от Плутон, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

За пръв път открихме рентгенови лъчи, които идват от обект в Кайперовия пояс и установихме, че Плутон взаимодейства със слънчеви ветрове по непредвиден метод,

съобщи астрофизикът Кери Лис от Лабораторията по приложна физика в университета „ Джонс Хопкинс “.

Плутон е най-големият обект в Кайперовия пояс, който е формиран от дребни тела, орбитиращи оттатък Нептун.
За феномена се знае неотдавна, само че той не е напълно чужд. Газове, обгръщащи метеорити и планети джуджета, могат да взаимодействат със безоблачен вятър, т.е. с изхвърлени от Слънцето потоци заредени частици, и да се получи рентгеново излъчване.

Но когато учените основали модел на взаимоотношенията сред тънката атмосфера на Плутон и слънчевите ветрове, употребявайки данни, събрани от галактическия уред „ Нови хоризонти “, резултатите не съвпаднали с прогнозите. Оказало се, че рентгеновите лъчи от Плутон са по-ярки от предсказаните от модела.

Преди да правим наблюденията си, учените смятаха, че е малко евентуално да открием рентгеново излъчване от Плутон. Досега най-отдалечените тела с рентгеново излъчване в Слънчевата система бяха пръстените и дискът на Сатурн,

разясни Скот Уок от центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън.

Учените са на мнение, че рентгеновото излъчване от Плутон може да се изясни с по-дългата от предстоящото опашка, която е сходна на тази на комета и е образувана вследствие на взаимоотношението сред газове, обкръжаващи Плутон и слънчеви ветрове. Възможно е също междупланетни магнитни полета в Кайперовия пояс да са концентрирали по-голямо от предстоящото количество слънчеви частици в регион, обкръжаващ Плутон. Резултатите от проучването са оповестени в Icarus. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР