Известният с новаторството си папа Франциск предположи, че може да

...
Известният с новаторството си папа Франциск предположи, че може да
Коментари Харесай

Папата: Може и да има начин да се благославят еднополовите бракове

Известният с новаторството си папа Франциск допусна, че може да има способи да се благословят еднополовите съюзи, отговаряйки на петима консервативни кардинали, които го провокираха да удостовери църковното обучение за хомосексуалността преди огромна среща, на която LGBTQ+ католиците са на дневен ред.

Ватикана разгласява в понеделник писмо, което Франциск е написал на кардиналите на 11 юли, откакто ден по-рано получи лист от пет въпроса от тях. В него Франциск допуска, че такива благословии могат да бъдат изучавани, в случай че не се бърка благословията с тайнствения брак.

Министерството на New Ways, което се застъпва за ЛГБТК+ католиците, сподели, че писмото " е забележителен прогрес " в напъните ЛГБТК+ католиците да са добре пристигнали в църквата и съставлява " една огромна сламка, преляла чашата " в тяхната маргинализация.

Ватикана счита, че бракът е неразривна връзка сред мъжа и дамата. В резултат на това от дълго време се опълчва на гей браковете. Но Франциск изрази поддръжка за гражданските закони, които уголемяват правните преимущества на еднополовите съпрузи, а католическите свещеници в някои елементи на Европа благославят еднополовите съюзи без неодобрение от Ватикана.

Отговорът на Франциск към кардиналите обаче бележи поврат по отношение на актуалната публична позиция на Ватикана. В обяснителна записка през 2021 година Конгрегацията за доктрината на вярата сподели, че църквата не може да благослови гей съюзите, тъй като " Бог не може да благослови прегрешението ".

В новото си писмо Франциск повтори, че бракът е съюз сред мъж и жена. Но в отговор на въпроса на кардиналите за хомосексуалните съюзи и благословиите, той сподели, че " пастирската състрадание " изисква самообладание и схващане и свещениците не могат да станат съдници, " които единствено отхвърлят, отхвърлят и изключват ".

" Поради тази причина пастирското здравомислие би трябвало съответно да разпознава дали има форми на благословия, поискани от едно или повече лица, които не предават неправилна идея за брака ", написа той. " Защото когато се желае благословия, то показва молба за помощ от Бог, молба да можем да живеем по-добре, доверие в татко, който може да ни помогне да живеем по-добре. "

Той сподели, че има обстановки, които обективно " не са морално допустими ", само че същото " пасторско състрадание " изисква хората да бъдат третирани като грешници, които може да не са изцяло отговорни за своите обстановки.

Франциск добави, че няма потребност епархиите или епископските конференции да трансформират такава пастирска щедрост във закрепени правила или протоколи, като сподели, че въпросът може да се преглежда за всеки обособен случай, " тъй като животът на църквата протича по канали отвън нормите ".

Франсис Де Бернардо, изпълнителен шеф на New Ways Ministry, приветства откритостта на папата.

" Разрешаването на пасторските чиновници да благославят двойки от един и същи пол допуска, че църквата в действителност признава, че може да съществува свята обич сред двойки от един и същи пол и любовта на тези двойки отразява любовта на Бог ", сподели Де Бернардо в изказване. " Тези самопризнания, въпреки и да не са изцяло това, което LGBTQ+ католиците биха желали, са голям прогрес към по-пълно и всеобхватно тъждество. "

Петимата кардинали, всички консервативни прелати от Европа, Азия, Африка и Америка, провокираха Франциск да удостовери църковното обучение за гейовете, ръкополагането на дамите, престижа на папата и други въпроси в писмото си.

Те разгласиха материала два дни преди началото на огромен триседмичен синод във Ватикана, на който LGBTQ+ католиците и тяхното място в църквата са на дневен ред.

Подписалите са едни от най-отявлените критици на Франциск, всички пенсионирани и от по-доктринерското потомство кардинали, назначени от Свети Йоан Павел II или Папа Бенедикт XVI.

Те са Валтер Брандмюлер от Германия, някогашен ватикански историк; Реймънд Бърк от Съединени американски щати, който Франциск освободи от поста началник на Ватиканския висш съд, Хуан Сандовал от Мексико, пенсиониран архиепископ на Гуадалахара, Робърт Сара от Гвинея, пенсиониран началник на литургичния офис на Ватикана; и Джоузеф Зен, пенсионираният архиепископ на Хонконг.

Брандмюлер и Бърк бяха измежду четиримата подписали предходния кръг от dubia на Франциск през 2016 година след спорното му отваряне да разреши на разведени и наново женени двойки да получават причестяване. Тогава кардиналите бяха загрижени, че позицията на Франциск нарушава църковното обучение за неразривността на брака. Франциск по този начин и не отговори на въпросите им и двама от техните съподписали след това починаха.

Той в действителност отговори по това време. Кардиналите не разгласиха отговора му, само че очевидно го откриха за толкоз неудовлетворителен, че преформулираха петте си въпроса, изпратиха му ги още веднъж и го помолиха просто да отговори с да или не. Когато не го направи, кардиналите взеха решение да създадат текстовете обществени и да издадат предизвестие за " съобщение " към вярващите, припомянт от The Times.

Службата за доктрината на Ватикана разгласява отговора му няколко часа по-късно, само че без неговото встъпление, в което той прикани кардиналите да не се опасяват от синода.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР