Известният с множество скандални поряви прокурор Светлозар Костов може да

...
Известният с множество скандални поряви прокурор Светлозар Костов може да
Коментари Харесай

Скандалният самозабравил се прокурор Светлозар Костов се връща на работа?

Известният с голям брой скандални поряви прокурор Светлозар Костов може да се върне на работа в правосъдната система като магистрат, реши петчленен състав на Върховния административен съд.
Така магистратите дефинитивно потвърдиха решението, с което бе анулирано неговото уволняване като прокурор, заяви "Лекс ".

През 2014 година 11 от членовете на Висш съдебен съвет внесоха предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Костов, който оглавяваше спецпрокуратурата "Антимафия ", и желаеха уволнението му. Причина за това станаха негови медийни изяви - неудовлетворен от това, че не беше определен за началник на Апелативната профилирана прокуратура, той съобщи, че е жертва на промяната на политическата обстановка. Освен това сподели, че против кандидатурата му са били впрегнати доста лобита и ползи, а Спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни каузи поради неопитността на сътрудниците му.

Последва реакция на прокурорите от профилираните прокуратури, които изпратиха писма до Висш съдебен съвет. След като научи за тях, Костов стартира „ вътрешно следствие “, с цел да откри създателите. В ново писмо прокурорите обявиха, че са подложени на неприемлив психически напън и се оплакаха от „ лов на вещици “.

Първото дисциплинарно дело против Светлозар Костов е след тъжби също на негови подчинени за „ потресаващата работна атмосфера “ в спецобвинението, последвана от инспекция на Инспектората към Висш съдебен съвет. Той откри шокиращи данни за нарушение на инцидентния принцип при разпределението на делата и манипулирането на системата.

Реакциите на сътрудниците на Костов бяха мотив основния прокурор Сотир Цацаров два пъти да изиска от Висшия правосъден съвет наказване на Костов.

На 17 октомври 2017 година тричленен състав на Върховния административен съд анулира уволнението му поради противозаконен дисциплинарен състав. Сега петчленен състав удостоверява решението.

„ От доказателствата в дисциплинарното произвеждане се открива, че то е формирано по предложение на единадесет членове на Висш съдебен съвет, като част от членовете, които са го подписали са и членове на дисциплинарния състав, който е взел решението, с което предлага на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да наложи дисциплинарното наказване “, стимулират се магистратите.

Около Светлозар Костов се развихри скандал, откакто стартира дисциплинарна инспекция и поради това, че отсрочи осъществяването на присъдата на наказания Росен Петров-Животното. Оказа се, че прокурорът го е пуснал да се лекува, само че той беше хванат на отмора в Несебър.

За първи път обаче Костов той стана прочут с фразата "Вързахме кънките на Стависки ". Тогава той беше прокурор в Бургас и работеше по делoто против фигуриста, който провокира тежка злополука.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР