Известният политолог Димитър Ганев начерта три сценария за нова сглобка

...
Известният политолог Димитър Ганев начерта три сценария за нова сглобка
Коментари Харесай

Топ политолог даде три сценария за управление след изборите

Известният политолог Димитър Ганев начерта три сюжета за нова сглобка след предварителните парламентарни избори, които ще се проведат дружно с европейските на 9 юни.

Правителство ще се прави към ГЕРБ. Вариант 1 е още веднъж ГЕРБ и Движение за права и свободи да седнат да договарят с ПП-ДБ, т.е. " римейк ". Вариант 2 е да се търси партньорство отвън ПП-ДБ, тъй като на ГЕРБ и Движение за права и свободи не им стига, с цел да имат независимо болшинство. Вариант 3, който не е изключен, е наесен да отидем още веднъж на избори, заключи той в изявление за БНР.

Социолозите от " Тренд " регистрират увеличение на дистанцията сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България ". Седмица преди Великден те ще огласят и резултати, които обгръщат и абсурда с митниците и Живко Коцев. При " Възраждане ", Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия в последните месеци не се регистрира сериозна динамичност.

Запитан има ли пропукване в ПП-ДБ, Димитър Ганев уточни, че " напрежение в тази коалиция имаше от първия ден " и то се покачва през преференциите. При доста тежка вреда за Политическа партия, може да се стигне до хипотезата да се разделят, разяснява политологът.

" Демократична България евентуално се усеща по-некомфортно в тази коалиция. В сглобката те заложиха на по-слабо посланичество в изпълнителната власт. По-скоро ще се явят на изборите дружно. Но в случай че абсурдът се задълбочи и офанзивата, ударите, имиджовите вреди по Политическа партия станат доста тежки, то тогава Демократична България може да види късмет, в който да успее да вземе по-голямата част от електората, който ще остане да гласоподава за ПП-ДБ и да се яви настрана. Ако Политическа партия инкасира прекалено много вреди, Демократична България ще желае да се разкачи от тях. На изборите Политическа партия ще останат в границите на своята обичайната градска общественост, ще разчитат на тези гласове – към 350 000 до 400 000 на парламентарни избори ", разкри Димитър Ганев.

Наличен е голям протестен и углавен избор, който търси своето посланичество. Партия на Румен Радев може да го обере, само че единствено при изискване той да застане отпред, което е мъчно решение и към този момент това не е в неговите проекти, счита Ганев.

Във възрастовата група 18-30, 18-35, 18-40 относителният дял на гласуващите постоянно е минимален и това не е от последните няколко години. По-младите по-малко се интересуват от политика. Младите излизат и гласоподават повече, когато видят нов политически индивид, който може да направи по-голяма смяна. Силен юношески избор можеше да се види в гласуването за Национална движение „Симеон Втори", за ГЕРБ през 2009 година, за ВОЛЯ, Има Такъв Народ и Политическа партия. Тази група най-бързо се разочарова, отдръпва поддръжката си и трансферира благосклонностите си, разясни Ганев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР