Известният наш медик, практикуващ в Швейцария д-р Аспарух Илиев би

...
Известният наш медик, практикуващ в Швейцария д-р Аспарух Илиев би
Коментари Харесай

Корнелия, чети: Ковид пак ни тръшка опасно!

Известният наш доктор, практикуващ в Швейцария доктор Аспарух Илиев би тъпана, че се е надигнала нова, не по-малко рискова коронавирус вълна. 

" В момента нараства броя на болните от Ковид в цялото северно полукълбо. Появата на нови разновидности като Пирола (BA.2.86) е предстоящо и като цяло можем единствено да гадаем какво следва като скорост на разпорстранение. ВА.2.86 има всички белези на вид, който ще се популяризира. Зимни талази ще има. Засега за Ковид, както и за грип знаем, че:

- имунитетът е къс (при Ковид към 12-18 месеца, при грип друго според от варианта).

Рискът остава висок за хора, които

- са над 60 години

- имат диабет, изключително недобре лекуван

- имат хронични заболявания като рак, астма, ХОББ, бъбречна непълнота, автоимунни болести

- имат високо кръвно, исхемична болест на сърцето, инсулти, въобще хора със съдови заболявания

- имат наднормено тегло

Няма повишение на риска от смъртността и кървенето при имунизирани хора, без значение какво приказват съседите, разнообразни лекари и медицински личен състав в България (за страдание има много антиваксъри в медицинските среди), риск от съдови проблеми има най-много за хората, преболедували Ковид без предварителна ваксинна отбрана ", написа доктор Илиев. В цялостен контраст на въпроса, заложен от шефката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предходната седмица от парламентарната естрада: " А,бе, къде е тоя коронавирус " в подтекста на новопоръчаните ваксини против инфекцията от страна на Министерство на здравеопазването.

" Западните страни имат педантична статистика и тя демонстрира ясно, че риск от имунизациите няма. Тов ане изключва, обаче, странични реакции и в случай че те са тежки, естествено, че никой няма обвързване да се васкинира. Очертава се, за жалост, картината, че колкото по-остра е реакцията към имунизацията, толкоз по-сериозно протича и Ковид при съответните хора. Затова преценявайте въз основа на салдото полза/риск. Не забравяйте и ваксина за сезонните грип разновидности.

Докато Ковид е рисков в острата фаза най-много (но освен!) за упоменатите рискови групи, за всички други здрави хора е рисков и заради риска от дълъг Ковид, който се удвоява с всяко преболедуване. Васкинирането понижава този риск. Познавам голям брой хора с дълъг Ковид, не е по никакъв начин радостно - отмалялост, нетрудоспособност, проблеми със сърце, бъбреци, и, и, и...

От средата на септември в Европейски Съюз ще има приспособени ваксини, които ще покриват с изключение на досегашните, и новите разновидности като Ерис (но евентуално не Пирола). Въпреки това, поради особеностите на Пирола (ВА.2.86) този бустър ще може, в композиция с предходните, да даде сносна отбрана ", добавя доктор Илиев. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР