Известният критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза беше осъден от съд

...
Известният критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза беше осъден от съд
Коментари Харесай

Осъдиха известния руски опозиционер Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор

Известният критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза беше наказан от съд в Москва на 25 години затвор, оповестиха организациите, представени от Българска телеграфна агенция.

Присъдата беше постановена по разнообразни обвинявания против Кара-Мурза, измежду които участва и държавна измяна.

" Осъжда се В. Кара-Мурза на 25 години в наказателна колония със непоколебим режим с санкция от 400 000 рубли, възбрана за журналистическа активност за период от 7 години и ограничение на свободата за шест месеца след освобождението от колонията ”, гласи текстът на присъдата, прочетена от арбитър Сергей Подопригоров, съобщи ТАСС.

Кара-Мурза, 41-годишен татко на три деца, е опозиционен политик с съветско и английско поданство, който в продължение на години се изказваше против съветския президент Владимир Путин и лобираше пред западните държавни управления да постановат наказания против Русия и против съветски жители за хипотетични нарушавания на човешките права, написа Ройтерс.

Държавните прокурори по делото желаеха той да получи присъда от 25 година затвор за държавна измяна и за уронване на престижа на съветската войска.

Часове преди да бъде задържан, Кара-Мурза съобщи пред СNN, че Русия е ръководена от " режим на убийци ". Той обвиняваше Москва, че бомбардира цивилни обекти в Украйна.

В последната си тирада пред съда предходната седмица съветският опозиционер съпостави делото против него, което се водеше при закрити врата, с политическите правосъдни процеси от времето на Сталин.

Той не изиска от съда да го оправдае и сподели, че се гордее с всичко, което е споделил, както и че стои зад думите си.

" От нарушителите се чака да се разкайват за дейностите си. Аз съм в пандиза поради политическите си убеждения. Знам, че ще пристигна ден, в който мракът, обхванал страната ни, ще се разсее ", сподели още Кара-Мурза.

След като през днешния ден чу присъдата си, опозиционерът сподели: " Русия ще бъде свободна ".

" Самочувствието ми даже се увеличи. Разбрах, че съм направил всичко както би трябвало. 25 години е най-високата оценка, която мога да получа за това, което съм направил, в което имам вяра като жител, като родолюбец, като политик. Така че направих всичко както би трябвало “, съобщи думите на Владимир Кара-Мурза след присъдата неговият юрист Мария Ейсмонт.

Междувременно английското държавно управление привика съветския дипломат в Лондон, с цел да изрази негодуванието си от " политически стимулираното " решение на съветския съд.

" Обезпокоителна е неналичието на ангажимент от съветска страна за опазването на фундаментални човешки права ", съобщи английският външен министър Джеймс Клевърли.

" Продължаваме да призоваваме Русия да се придържа към интернационалните си отговорности да зачита правото на Кара-Мурза да получава подобаващи здравни грижи ", акцентира той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР