Известният икономист Нуриел Рубини отново изрази силни критики към Биткойн

...
Известният икономист Нуриел Рубини отново изрази силни критики към Биткойн
Коментари Харесай

Да държиш Биткойн е като да закопаеш златото си в земята – Нуриел Рубини

Известният икономист Нуриел Рубини още веднъж изрази мощни рецензии към Биткойн (BTC), хвърляйки подозрение върху неговата децентрализация, сигурност и мащабируемост.

Известен със скептицизма си към Биткойн и криптовалутите, Рубини повтори позицията си по време на спор, проведен от агрегатора на финансови вести Zerohedge на 3 май. В дебата, който съпоставя Биткойн със златото, Рубини сложи под подозрение основополагащите правила на Биткойн, изключително неговите характерности за сигурност и мащабируемост.

Рубини, прочут с това, че предсказа финансовата рецесия от 2008 година, твърди, че сигурността и мащабируемостта на Биткойн не доближават спрямо обичайните парични системи. Той акцентира необратимия темперамент на Биткойн транзакциите, откакто частните ключове са компрометирани, контрастирайки го с обичайните банкови системи, които оферират варианти за отбрана при положение на кражба.

Що се отнася до децентрализацията, Рубини отхвърли изказванието като „ нелепост “, акцентирайки концентрацията на добива измежду няколко огромни играчи. Той изрази угриженост по отношение на доминирането на някои майнинг интервенции, изключително в райони със слаб регулаторен контрол, което съгласно него подкопава целостта на мрежата.

Освен това Рубини отхвърли Биткойн като жизнеспособна опция на обичайното финансиране, базирайки се на хипотетичната му неефективност при обработката на огромни размери транзакции. Той оприличи съхраняването на BTC на закопаване на злато в земята, описвайки го като непрактично в цифровата епоха.

Критиките на Рубини отразяват продължаващия му песимизъм към криптовалутите, които той преди е определял като „ изцяло корумпирани “ и „ най-големият незаконен грабеж в човешката история “. Той също по този начин предизвести за евентуален „ крипто апокалипсис “ заради засиления регулаторен надзор в промишлеността.