Известният фотограф Божидар Марков представя авторска фотоизложба със снимки на

...
Известният фотограф Божидар Марков представя авторска фотоизложба със снимки на
Коментари Харесай

20 години от историята на Народния театър събрани в 45 снимки

Известният фотограф Божидар Марков показва авторска фотоизложба със фотоси на обичани български артисти и от спектакли в столичната изложба " Нирвана ".

Любителите на театъра ще имат щастието да се допрян до тях още от през днешния ден, когато е откриването на екпозицията. Авторът - дългогодишният фотограф на Народния Божидар Марков, показва 45 фрагмента от едни от най-прочутите спектакли в театъра през последните 20 години.

Божидар Марков е фотограф и хроникьор на Народния спектакъл. Той се трансформира в притежател на историята, запечатвайки в фотоси разнообразни генерации артисти, които не стопират да ни радват – някои към момента от сцената, а други към този момент играят в небесния спектакъл. 



Специално за изложбата съвсем всеки от актьорите, увековечени в функции, са сложили своите подписи и благодарствени думи върху фотосите.

Сред звездите във фотохрониката на Божидар Марков са Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Мария Стефанова, Крикор Азарян, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Михаил Петров, Йорданка Кузманова, Руси Чанев, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли.



Божидар Марков снима за Народния спектакъл от 2002 година, а от 2005 година е на щат там. Има издадени два албума, свързани с реставрацията и 100-годишнината на театъра, три изложения, свързани с годишнини на театъра – две в театъра и една в Градската градина, обвързвана с реставрацията на позлатата.



В биографията си Марков има 12 номинации „ Златна игла “ за фешън снимка, златна статуетка за фешън снимка „ Едит Паф ", премия от Френското фотографско съдружие за театрална снимка 2008 година



„ Театралната снимка е доста характерна и съвършеният кадър не става с първата подготовка или от премиерата. Необходимо е по-дълго време, в което пристрастеностите да улегнат, а актьорите да намерят своите мизансцени, да се почувстват в свои води. Едва тогава магията се случва и тя може да бъде предадена в салона “, разяснява Божидар Марков.

В изложбата е включен един от последните снимки на Стефан Данаилов.



Последната театрална роля на Стефан Данаилов бе в спектакъла " Актрисата ", където си партнираше с Аня Пенчева, Кирил Ефремов, Иван Панев, Ненчо Илчев и Павел Иванов

„ Това е последната му роля и последното му излизане на огромна сцена. Той доста прочувствено следеше развиването на спектакъла. Понякога се караше, от време на време одобряваше, а в множеството случаи споделяше „ Ще ме съсипете. Аз едно споделям, а вие друго вършиме “. Актьорите доста постоянно се майтапиха с него. Наобикаляха го, а той им даваше инструкции. Бяхме близки другари с Мастъра и имах опция да запечатам незабравими моменти от тези срещи “, спомня си фотографът.

Божидар Марков възнамерява да издаде огромен сборник със фотоси и забавни истории към спектаклите. Има и видео, с което феновете на театъра ще могат да си спомнят и гласа и интонацията на огромните актьори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР