Известният актьор и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов се

...
Известният актьор и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов се
Коментари Харесай

Актьорът и директор на Сатирата Калин Сърменов пред ПИК: Проф. Герджиков е моят избор за президент! Искам световен учен да ни представя по света  

Известният артист и шеф на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов се включи в Инициативния комитет, който издигна кандитатурата на проф. Анастас Герджиков за президент. Според Сърменов нацията сега е тежко разединена и това е най-големият проблем в обществото. В личността на проф. Герджиков той вижда достойния президент, който може да ни сплоти.

- Г-н Сърменов, подкрепихте проф. Герджиков в борбата за президент, за какво смятате, че той е достойният претендент?

- Според мен България има потребност от обединяване. Ние по този начин сме се разделили сега на всевъзможни типове – като се стартира от това има ли вирус, няма ли, на ваксъри, антиваксъри, кой кого поддържа, сини, червени и прочие, че релано не можем да вземем решения, които да бъдат в интерес на развиването на страната. Виждате какво се случва. Хора, които до през вчерашния ден обясняваха по какъв начин няма вирус, сега изясняват по какъв начин вирусът е гибелен, тъй като заемат някакви постове. Целта не е да се сплоти нацията и да се избави, а е всичко друго – политически, персонални ползи. Крайно време е нашето общество да разбере, че ние имаме потребност от успокоение, да си вършим работата и да вървим напред. Имаме да вършим значими задания като общество.
свързани новини129522на 15.07.202156798на 26.12.2020
- И нямаме потребност от втори мандат на Румен Радев?

- Според мен би трябвало да ни водят хора, които да са поредни в това, което споделят и вършат. Защото Радев застана на Шипка и сподели, че няма Ковид. А в този момент внезапно – имало Ковид. Ние нямаме потребност от това.

Но за мен разделянето сред хората в България е най-основният проблем. Всичко останало ми се вижда бял дерт. Когато ние като нация не сме обединени, вървим против себе си.

И съгласно мен една такава фигура като проф. Герджиков е най-хубавият вид да се обединим. Да кажем: Ето, има един човек, който застава дружно с нас с целия си мисловен, професионален и прочувствен потенциал и ние да тръгнем след него. България има потребност от това. Проф. Герджиков е международен академик. Човек, който ще ни показа пред света по различен метод, и ще покаже, че ние имаме капацитет и можем да вървим напред дружно.

- Как оценявате 6-месечното ръководство на министрите на Радев?

- Не съм във вътрешността във всички сфери. Мога да приказвам единствено от позиция на културата. Мисля, че Министерството на културата с всичките му лъкатушкания наляво-надясно, съумя да продължи наклонността за финансиране на театралните изкуства по метода, по който беше преди този момент. Защото това е най-важното, с цел да запазим чувството за смисъл в театралните изкуства.

Но това, че не можахме да се оправим с пандемията и че продължава разделянето, неуважението към хора, които са си свършили работата и обругаването им, е нещо, което не мога да приема. Едно общество не трябва да не цени хората, които са свършили нещо и считам, че това е белег за цивилизационно развиване.

Отговорността на Румен Радев в тази обстановка е стопроцентова, това е негово държавно управление. А ние имаме потребност от друго.

- Как мислите, че ще се развие акцията, очаквате ли удари под кръста?

- На нас в България доблестната, честната игра ни е малко непозната, когато се водят такива борби. Не заставаме с открити лица, постоянно има най-различни нюанси и нямам доверие акцията да бъде откровена. Плюс това видях към този момент някои нападки, които са меко казано неприлични. Но се надявам въпреки всичко българското общество да се опита да се сплоти, тъй като, в случай че не го създадем, просто нямаме път, който да бъде ярък, явен и европейски насочен.

- Според вас кой ще е новият президент?

- Надявам се да бъде проф. Герджиков.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР