Известният актьор Андрей Мягков, народен артист на Руската федерация, почина

...
Известният актьор Андрей Мягков, народен артист на Руската федерация, почина
Коментари Харесай

Почина известният руски актьор Андрей Мягков от "Ирония на съдбата"

Известният артист Андрей Мягков, национален актьор на Руската федерация, умря на 82 години, заяви пресслужбата на Московския живописен спектакъл, в който артистът работеше.

Според непотвърдени известия повода за гибелта е остра сърдечна непълнота. Съпругата му Анастасия Вознесенская го е намерила в безсъзнание вкъщи. Той е умрял преди идването на спешна помощ.
Славата на артиста идва при започване на 1976 година, когато излиза сантименталната комедия на режисьора Елдар Рязанов " Ирония на ориста, или Честита баня! " Филмът към момента се излъчва годишно на 31 декември, когато е неговата премиера през 1975 година

През 1977 година Мягков затвърждава триумфа си с друга популарна лента " Служебен разказ ". Освен това той взе участие в десетки други известни филми.

Сред най-популярните функции на Мягков, който е роден през 1938 година в Ленинград, са на Альоша Карамазов в екранизацията от 1969 година на романа на Достоевски " Братя Карамазови ", на лекаря Евгений Лукашин в комедията " Ирония на ориста или Честита баня! " (1975 г.), на Анатолий Новоселцев в " Служебен разказ " (1977 г.), на Юлий Капитонович в " Жесток романс " (1984).
Актьорът снима повече от 40 кино лентата и телевизионни сериала, от 1977 година е в трупата на Московския спектакъл " А.П.Чехов ".

Той е Народен актьор на РСФСР от 1986 година Награден е с ордени за чест (1998), " За заслуги пред отечеството " III и IV степени (2019, 2003), " Приятелство " (2013). Има Благодарност от президента на Руската федерация през 2008 година
Лауреат е на Държавната премия на Съюз на съветските социалистически републики в региона на литературата, изкуството и архитектурата (1977 година, за ролята на Лукашин в телевизионния игрален филм " Ирония на ориста, или Честита баня! " ) Носител е на Държавната премия на РСФСР (1979, за ролята на Новоселцев в игралния филм " Служебен разказ " ).

Автор е на романите " Сивый мерин " (2007), " Скрипка Страдивари, или Возвращение сивого мерина " (2011) и " Осторожно, стекло! Сивый мерин. Начало " (2012).

Андрей Мягков бе женен за актрисата на Московския живописен спектакъл " А. П. Чехов ", националната артистка на Руската федерация Анастасия Вознесенская.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР