Известната торта-меренге с плодове, кръстена на великата руска балерина Анна

...
Известната торта-меренге с плодове, кръстена на великата руска балерина Анна
Коментари Харесай

Спорът за тортата Павлова и тънкости при приготвянето й

Известната торта-меренге с плодове, кръстена на великата съветска балерина Анна Павлова, това е тя – торта Павлова. Десертът се появява през 30-те години след турнето на неотразимата балерина в Австралия и Нова Зеландия. Тогава целият свят приветства съветския балет, а в чест на най-ярката звезда бива основан неустоимият десерт.

Но сигурно не е прочут основателят на тази торта. За правата си спорят две страни – Нова Зенландия и Австралия.

Новозенландската версия

Първата е, че тортата е изобретена от основния готвач на хотел Уелингтън в Нова Зеландия. Той се готви за среща с великата балерина и сътворява тортата, като споделя, че е лека и ефирна като Анна. И тогава тортата получава името си през 1926 година. Новозеландците упорстват и държат на тази версия.

Нова Зеландия удостоверява произхода на тортата, а професор Хелън Лийч от университет Отаго, събира повече от 600 разнообразни предписания за торта Павлова, както и най-първата рецепта, оповестена през 1929 година в известното списание.

Австралийската версия

 Торта Павлова с череши

Австралийски откриватели споделят, че тортата е изобретена доста по-късно. През 30-те години, австралийският готвач Берт Саша, опитва с десерти, основани на известната в тези дни целувчена торта. И тогава, също се изрича фразата, че е лека и ефирна, както Анна!

Хиляди рецепти

Много простата концепция за торта - меренге, бита сметана и плодове жъне нечуван триумф и по този начин торта Павлова стартира да се подготвя в международен мащаб. В Австралия и Нова Зеландия тя се трансформира в народен десерт. За тортата се появява огромно многообразие от предписания и не се знае коя е първата и класическа.

През първата половина на ХХ век, тортата най-често е украсена с киви и ягоди. Сега по-популярна е версията с ягоди. Тортата се среща с малини и маракуя, с огромно многообразие от пресни тропически плодове, гарнирана с плодово пюре.

Тайните при приготвянето на Торта Павлова

- яйцата за тортата, би трябвало наложително да бъдат пресни и охладени;

- разбиването на белтъците би трябвало да бъде доста пламенно - тъй че върховете на полученото меренге да не падат;

- меренгето е належащо да се изпече незабавно след приготвянето му;

- след изпичане на основата, тя се оставя да изсъхне и охлади на изсъхнало и топло място за към една нощ. Тогава тортата е хрупкава;

- украсяването на тортата със сметана и плодове би трябвало да бъде тъкмо преди сервиране. В противоположен случай целувката ще омекне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР