Известната пловдивска фамилия Балтаян, чийто членове понастоящем живеят в САЩ,

...
Известната пловдивска фамилия Балтаян, чийто членове понастоящем живеят в САЩ,
Коментари Харесай

Известна фамилия от Пловдив заподозря общински служител в афера с малък имот в Стария град

Известната пловдивска фамилия Балтаян, чийто членове понастоящем живеят в Съединени американски щати, заподозря спекулация с техен парцел. Според тях част от нея е забъркан чиновник на Пловдивски общински инспекторат, който злоупотребява със служебното си състояние, с цел да се облагодетелства персонално.
Прочетете още
Арусяк Балтаян - дъщерята и правоприемник на парцел в Стария град на Пловдив, показа пред TrafficNews , че е била предизвестена от трети лица, по тази причина че млад мъж се готви да търгува с техен неподвижен парцел. Става дума за гараж на ул. „ Четвърти януари “, който е съседен към къщата им, само че се води на настрана УПИ. Парцелът с обща повърхност от 19 кв.м. е издигнат през 1968г. и от този момент се употребява за потребности на фамилията.

Земята, върху която е строен гаражът, по документи е с неизяснена благосъстоятелност. В архивите на регион „ Централен “ и Община Пловдив липсват данни за собственик. Вече 55 години обаче в постройката е паркиран ретро модел на Лада, благосъстоятелност на семейство Балтаян, както и друго тяхно движимо имущество.



През последното десетилетие парцелът не се употребява постоянно, защото семейството живее в Америка. На това съображение почивал  ползата на Кристиан Кирков – старши контрольор „ Районен строителен надзор “ към Община Пловдив, настояват ползвателите на гаража. Същият е техен фамилен прочут, доверено лице, на чийто татко са дали ключове за парцела, до момента в който са в чужбина. Достъпът до него са обезпечили при положение на непредвидени условия.

От 2021г. насам Кирков постоянно ги убеждавал да им изкара документи за благосъстоятелност и да му дават парцела, споделя братът на Арусяк. Общинският чиновник и татко му неколкократно били комуникирали с тях онлайн и през обществените мрежи по мотива. По техни съмнения той желае да придобие имота от 19 кв. в Стария град за свои потребности или за продажба. Нещо, с което фамилия Балтаян не се съгласява.

За да предотвратят спекулация, те подали поръчка към Община Пловдив за даване на информация по отношение на собствеността на парцела. Оказало се, че в подобен интервал от време трето лице е подало молба към деловодството на локалната администрация за издаване на констативен нотариален акт. Със същия по длъжностен пък може да се придобие благосъстоятелност върху имота в Стария град.

Независими източници на TrafficNews удостоверяват за сходна процедура от страна на разположение, което не е ползвател на парцела.

„ Притесняваме се, че този човек желае да придобие имота, като се показа за негов несмущаван ползвател през последните 10 години. Ако това стане, той ще може да го продаде, а тук един гараж коства десетки хиляди левове. Ние не желаеме и не сме желали да продаваме в никакъв случай това място. Вътре е паркирана Ладата на татко ми, колата на детството ми “, споделя  Арусяк. Тя е шокирана, че сходна договорка се готви зад тила на фамилията им.

Междувременно успяхме да се срещнем с трима съседи на семейството , които изрично отхвърлят Кристиан Кирков да е употребявал гаража. „ Никога не съм виждала този човек , тук сме няколко души на тази улица, които живеем от десетилетие и се познаваме. Такъв човек не сме виждали “, споделя Стефка Ч.. На това мнение е и Антон К., който изрично отхвърля в миналото да е виждал гаража да се употребява от различен, с изключение на дългогодишният му комшия Гаро. Такава позиция показва и притежателят на етаж от къщата, издигната от фамилия Балтаян, прилепена за гаража.

Кристиян Кирков: Опитват се да ме набедят!

„ Не съм употребил гаража “, декларира самият Кристиан Кирков. В диалог с наш кореспондент упрекнатият в корист общински чиновник изрично отхвърли обвиняванията , че желае да придобие за лична полза парцела на ул. „ Четвърти януари “. Според неговата версия семейство Балтаян се пробва да го набеди, само че той самият „ няма визия “ какъв ли би могъл да е претекстът им за това.

Старши инспекторът към ПОИ показа, че се усеща измамен, защото семейството желала да продава парцела си и имали сделка да го упълномощят да работи процедурата, до момента в който са в чужбина. Потвърди, че татко му съхранява ключ от парцела. „ Сигурно сте близки, това е форма на огромно доверие “, му споделяме ние, а той дава отговор: „ Така си мислех “.

„ Гаражът даже не е техен. Той не е издигнат върху тяхна земя. В разписните книги на регион „ Централен “ е посочено, че земята е благосъстоятелност на Арменска община “, добавя Кирков.

На въпрос от кое място е получил следната информация или дали тя не му е известна с помощта на служебното му състояние, Кирков дава отговор, че няма достъп до такива данни. Но по този начин и не излиза наяве от кое място има информация за собствеността на парцела. 

„ Това място е дупка. Аз нямам интерес да го получавам. Ако желаете мога да ви поканя, да видите къде пребивавам и дали ми е нужен “, аргументира се Кирков.

Общинският чиновник дефинира като „ несъстоятелни “ изказванията, че злоупотребява с властта, добита по длъжностен път. Кирков самичък предложи да даде фотоси от кореспонденцията си със Саргис /брат на Арусяк/, които да приложи като доказателство за версията си. После реши, че към този момент не желае.

Застраховката

Понастоящем до всички нотариуси на територията на Пловдив и региона, както и до Нотариалната камара са изпратени уведомления от юриста на семейство Балтаян. Моли се да не се изповядва договорка, засягаща парцела на ул. „ Четвърти януари “ в Пловдив. В противоположен случай това би било закононарушение от общ темперамент, се показва в уведомлението на юрист Елена Кръстева.

По случая е сезирана Прокуратурата, която би следвало да разпореди инспекция по отношение на това дали някой е претендирал информация за парцела и подавана ли е от страна на Кристиан Кирков декларация за издаване на Констативен нотариален акт за благосъстоятелност.

Какво ще покажат инспекциите на институциите – TrafficNews ще наблюдава! Очаквайте детайлности.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР