Известната френско-българска изследователка – психоаналитик, лингвист, семиотик, и философ, Юлия

...
Известната френско-българска изследователка – психоаналитик, лингвист, семиотик, и философ, Юлия
Коментари Харесай

Юлия Кръстева бе обявена за агент на ДС

Известната френско-българска изследователка – психоаналитик, езиковед, семиотик, и мъдрец, Юлия Кръстева бе оповестена за конфиденциален помощник на комунистическата Държавна сигурност (ДС).

Комисията за определяне на принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на българската войска (Комдос) разгласи, че Кръстева е тествана като член на публицистичния съвет на „ Литературен вестник “.

Според известието в уеб страницата на Комдос Юлия Кръстева (родена 1941 г.) е била вербувана през 1971 година Тя била помощник на  ПГУ-IV (Първо основно ръководство - икономическо разузнаване) и в ПГУ-III (Първо основно ръководство - военно контраразузнаване след 1962 г.). 

Кръстева била записана с псевдонима Сабина. В известието не се показва по кое време е снета от действен доклад.

Родената в Сливен Кръстева приключва френска лингвистика през 1964 година в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. От 1966 година живее във Франция.

Лингвист, семиотика, мъдрец, откривател, психоаналитик, публицист,  Юлия Кръстева написа на френски и добива известност в международните езиковедски и литературоведски среди.

Развива научна активност и работи с Ролан Барт, Люсиен Голдман, Умберто Еко и Цветан Тодоров. Присъединява се към структуралистите и се омъжва за Филип Соларис.

Тя е лекар по семитология от 1968 година и професор по филология в Парижкия университет от 1974 година Член е на Британската академия. Юлия Кръстева прави известното разделяне на трите типа феминизъм. Смятана е за главен теоретик на така наречен „ женско писане “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР