Известна картина с плувен басейн на Дейвид Хокни бе продадена

...
Известна картина с плувен басейн на Дейвид Хокни бе продадена
Коментари Харесай

Картина на Дейвид Хокни продадена за рекордна сума

Известна картина с плувен басейн на Дейвид Хокни бе продадена на търг за рекордната сума от 90.3 млн. $, съобщи БГНЕС.

Творбата от 1972 година се назовава " Портрет на художник. Басейн с две фигури ". Тя е една от най-известните картини на 81-годишния английски художник.

Картината слага нов връх в историята на изкуството като най-скъпо продадената творба на жив художник. Предишният връх държеше Джеф Коонс, чиято картина “Balloon Dog (Orange) ” бе купена за 58.4 млн. $ през 2013 година

" Рядко може да кажем, че това е най-хубавата опция да се закупи най-хубавата творба на един художник “, съобщи вицепрезидентът на пост-военното и модерно изкуство в изложба " Кристи " Ана Мария Селис.

В картината добре облечен мъж стои на ръба на басейн и гледа към човек, който плува в него на фона на идилична планинска панорама. Първият мъж е някогашната обич и муза на Хокни - Питър Шлесингер, който е един от неговите студенти в университета в Калифорния. Творбата датира от интервала на разлъка сред двамата, като идващият плувец евентуално е новата обич на Питър.

От " Кристи "  не пожелават да разкрият името на продавача, само че съгласно уеб страниците Блумбърг и Артнет става въпрос за английския билионер Джо Люис, който е притежател на Тависток Груп, лондонския представител на Висшата лига Тотнъм Хотспър. Сп. " Форбс " прави оценка благосъстоянието му на 5 милиарда $.

Най-скъпото създание в историята на изкуството бе картината на починалия талант Леонардо да Винчи „ Salvator Mundi ”, която бе продадена предходната година за 450.3 млн. $ още веднъж в " Кристи " в Ню Йорк.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР