Известен турски депутат от опозицията си върна мястото в парламента

...
Известен турски депутат от опозицията си върна мястото в парламента
Коментари Харесай

Турски опозиционер се върна в парламента от затвора

Известен турски народен представител от опозицията си върна мястото в Народното събрание в четвъртък, откакто прекара част от последните четири години в пандиза по противоречиви обвинявания в шпионаж, съобщи Агенция Франс Прес.
Енис Бербероглу от главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) и двама депутати от прокюрдската Народна демократична партия (НДП) бяха арестувани от полицията предишния юни, откакто Народното събрание лиши имунитета им.
Парламентът се управлява от ръководещия алианс на президента Реджеп Тайип Ердоган, а затварянето на тримата политици провокира политически шумотевици и ускори опасенията за върховенството на закона в Турция.
Бербероглу остава единственият законодател от РНП - основана от създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк - който е подложен на репресиите, последвали несполучливия опит за събаряне на Ердоган през юли 2016 година Той беше наказан за първи път през юни 2017 година на 25 години затвор - период, която присъда по-късно беше понижена на пет години - за разпространение на систематизиран видеоклип в пресата, за който се твърди, че демонстрира секрети турски доставки на оръжие за бунтовниците в Сирия.
Бербероглу беше избран отново за нов мандат в Народното събрание от пандиза през юни 2018 година и освободен от апелативен съд три месеца по-късно, при изискване че остане народен представител.
 Турция към Съединени американски щати: Който преподава уроци по народна власт, да се огледа в огледалото Турция към Съединени американски щати: Който преподава уроци по народна власт, да се огледа в огледалото
Турция отхвърли рецензиите на Съединени американски щати поради всеобщи арестувания на студенти по време на ескалиращи митинги в продължение на месец, като заяв...
Парламентът анулира участието му още веднъж предишния юни, което докара до ареста му.
Той прекара още една година в пандиза, преди да бъде подложен под домакински арест поради наредбите за ковид. Бербероглу от самото начало стачкува за невинността си и завоюва две решения на Конституционния съд, откакто съобщи, че правата му са нарушени.
Турските наказателни съдилища пренебрегнаха първото решение на Конституционния съд предишния октомври, само че последваха последното решение от предишния месец. Парламентът удостовери завръщането на Бербероглу, откакто правосъдното министерство разгласи, че възнамерява да преразгледа още веднъж цялото дело.
Турските медии обявиха, че Бербероглу е първият народен представител, който си е възвърнал мястото след гонене.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР