Изведнъж гумата спада! Загубата на налягане - без значение дали

...
Изведнъж гумата спада! Загубата на налягане - без значение дали
Коментари Харесай

Най-честите повреди по гумите: Как да се предпазим от тях

Изведнъж гумата спада! Загубата на налягане - без значение дали последователно или внезапно - може да се дължи на редица аргументи. Неправилно налягане в гумата, остаряла гума, гвоздей на пътната настилка. Често за повода сме отговорни ние самите. Или просто нямаме шанс. Но несъмнено такава преживелица постоянно е изнервяща.

Специализираното издание AUTO BILD и специалист на тематика гуми дават отговор на най-важните въпроси:

Какви повреди на гумите се срещат най-често? Как пораждат те и по какъв начин могат да бъдат предотвратени и избегнати? Къде се крият заплахите?

Най-честите повреди на гумите са в в резултат на пирони и винтове. Но множеството повреди се получават поради разсеян метод на каране и незадоволително добра поддръжка. Ако попаднете с висока скорост в дупка или катерите бордюри, рискувате да повредите каркаса. При висока скорост или загряване могат да се получат балони. Освен това катеренето на бордюри може да повреди и окачването на автомобила. Това от своя страна може да докара до нараснало изхабяване на гумите.

Опасност за гумите съставляват и други необятно публикувани дейности на нехайство, като да вземем за пример да се движите с прекомерно малко или с прекомерно огромно налягане в гумите. Освен по-бързо изхабяване на гумите, съществува заплаха от странични резултати като нараснал разход на гориво или незадоволително положително сцепление. Така гумата може да загуби сцепление - изключително на мокра настилка. Важно за безвредното придвижване на мокра настилка е гума с задоволителен профил.

Законово предписаните 1,6 милиметра несъмнено не са задоволителни. Лятната гума с по-малко от 3 мм профил е рискова за живота при мокра настилка. При зимните гуми границата е четири милиметра.

Твърде старите гуми също са рискови. Принципно няма период на валидност при гумите, само че след пет години би трябвало да внимавате за появяването на порьозност.

Също по този начин е значимо, в случай че усещате някакъв проблем с гумите, незабавно да се насочите към сервиза. Ако чакате прекомерно дълго и пестите не там, където би трябвало, рискувате по-големи повреди. Както и живота ви и този на пасажерите с вас.

Неправилно налягане

Налягането на гумите би трябвало да е вярното. Ако налягането е прекомерно ниско, то по външната и вътрешната страна могат да зародят непоправими повреди. Прекалено високото налягане поврежда профила в средата на протектора.

Гумите са прекомерно остарели

Годината на произвеждане на гумите може да се откри от DOT номера. Първите две числа значат календарната седмица, а последните две - календарната година.

Твърде дребен грайфер

Ако се движите с дребен грайфер на гумите, рискувате доста. При профил от единствено 4 мм сцеплението на мокро мощно понижава. Така гумата ще загуби контакта си с пътната настилка.

Правилно ли ги съхранявате?

Не е добра концепция да съхранявате гумите на открито. Топлината и влагата ще ги състарят бързо. По-добре: по-добре е да ги приберете на изсъхнало, хладно и мрачно място. Няма значение, дали във отвесно или хоризонтално състояние.

Прекалено ги удряте в бордюри

Катеренето на бордюри на тротоари може да унищожи вътрешността на гумата - това е невидима заплаха! Синтетичните конци на каркаса могат да се скъсат или изкривят. Така при висока скорост гумата може да се спука. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР