Извършването на ляв завой по пловдивските кръстовища в последно време

...
Извършването на ляв завой по пловдивските кръстовища в последно време
Коментари Харесай

Левият завой в Пловдив - за тарикати и балъци

Извършването на ляв завой по пловдивските кръстовища напоследък се трансформира в същинско изкуство. Докато търпеливите водачи добродушно изчакват в лявата лента няколко цикъла със промяна на светофара, с цел да им пристигна редът, от ден на ден стават тарикатите, които изпреварват отдясно цялата колона и се подреждат най-отпред, постоянно пречейки на останалите участници в придвижването и предизвиквайки запушване.

Пловдивчани към този момент назовават сходни водачи „ горнотракийски джигити “. Според легалната формулировка това са самонадеяни водачи със противоречиви умения. Основни характерности на типа са погрешно и внезапно престрояване, нулево преимущество за пешеходците и прекосяване на червен светофар, в случай че има опция за това нарушаване. Примери за такива наглеци може да бъдат видени на всяко по-натоварено кръстовище в града, най-често обаче ги има в пиковите часове.

Проверка на „ Марица “ сподели, че доста тарикати зад кормилото просто не признават маркировката по булевардите и кръстовищата, която би трябвало да дава инструкции от коя лента накъде би трябвало да се завива. Нарушенията започнаха да валят като пролетен дъжд още на първата локация, на която застана репортерският ни екип - Т-образното кръстовище на бул. „ Христо Ботев “, което води колите от автогара " Юг " към кръговото на Централна гара. Там има три ленти за придвижване - една за десен завой (към кръговото), за напряко (към Факултета по дентална медицина) и за ляв завой (към паркинга на гарата).

Оказа се, че нахакани водачи изпреварват отляво колоната, чакаща в междинна лента на светофара, и даже нервно надуват клаксона на тези, които са се наредили за ляв завой към гарата, че им пречат да продължат напряко. За сметка на това пък част от тези, които се движат в междинната лента, постоянно завиват надясно, също в нарушаване. Това обаче хем забавя колоната да напряко, хем основава действителна заплаха за пешеходците.
По тази причина за броени минути екипът ни стана очевидец на няколко словесни борби сред водачи, гарнирани с клаксони.

Малко по-нататък различен " играч " показва интелигентно престрояване при слизане от Бетонния мост в посока Сточна гара. Докато десетки водачи се бяха наредили в колона и чакаха трафика, с цел да преминат в лентата за ляв, рисков водач мина отдясно на колоната с мръсна газ и без доста да се оглежда се вряза в междинната лента. Няколко секунди по-късно с внезапна маневра се мушна вляво за противоположен завой. 

На самото кръстовище на бул. „ Христо Ботев “ с улица „ Авксентий Велешки “ нагли водачи, идващи от Централна гара, използваха добре позната тактичност, с цел да си спестят чакането за ляв завой към съвършения център. Припомняме, че там има въведена секция за ляв завой. Защо да очаквам на опашката обаче, щом може да потегли с трафика напряко и щом стигна до светофара, да се престроя преди колоната? Това си бе помислил следващият джигит, който запуши трафика, с цел да е първи на опашката. Той даже не изчака светофарът да светне зелено, а с мръсна газ се изниза незабавно щом стана жълто.

През това време в самото начало на ул. „ Авксентий Велешки “ лека кола почиваше „ на спешни “, кацнала вляво на платното, върху косите успоредни линии, които отбелязват повърхност, неразрешена за придвижване на пътни транспортни средства. Примерът на този лидер беше последван от още трима, които дойдоха дружно, в три разнообразни автомобила. Мъжете самоуверено се подредиха върху неразрешената повърхност, а по лицата им не се четеше и капка разкаяние - все едно бяха паркирали на голям и свободен паркинг. Минута по-късно те започнаха да пресичат до магазина за кафе, да отварят багажници и да си лафят.

Подобно е ситуацията и на едно от най-големите кръстовища в града - сред булевардите „ Христо Ботев “ и „ Цар Борис III Обединител “. Там ляв завой в посока „ Тримонциум “ се извършваше всеобщо от междинната пътна лента, и то освен от леки коли, а и от водачи на градския превоз и маршрутките. Всеки трети, който е решил да завива наляво, го прави в нарушаване - просто тъй като не му се чака на опашката, откри репортерската ни инспекция. Така е и на Чифте баня.

" Идентични обстановки се разиграват по стотици пъти дневно по огромните кръстовища във всички региони на града. А служителите на реда, вместо да въдворяват ред и да оказват помощ за понижаване на тапите, стоят на по-спокойни места и прибират книжки за неплатени санкции ", разяснява пред " Марица " таксиметров водач. Накрая обаче и той призна, че от време на време изпреварва колоните за ляв завой, само че единствено когато бърза да вземе клиенти по поръчка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР