Извънредното заседание на парламентарната комисия по енергетика, свикано с искане

...
Извънредното заседание на парламентарната комисия по енергетика, свикано с искане
Коментари Харесай

Скандал в комисията по енергетика заради сделките на газов хъб `Балкан` |

Извънредното съвещание на парламентарната комисия по енергетика, свикано с искане на ГЕРБ-СДС заради , стартира със скандал поради предлагането на четворната коалиция то да бъде закрито.

От ГЕРБ-СДС упрекнаха държавното управление в непрозрачно ръководство. От Движение за права и свободи пък се усъмниха, че ръководещите " нещо крият ".

Председателят на отрасловата комисия Радослав Рибарски предложи съвещанието да бъде закрито предвид на разискването на класифицирана информация. По искане на ГЕРБ на него присъстваха изпълнителните шефове на " БЕХ ", " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", газов хъб " Балкан ", както и ръководителите на КЕВР и ДАНС. Министърът на енергетиката Александър Николов, който също бе поканен, е на командировка отвън страната и по тази причина не присъстваше.

Това процедурно предложение обаче се оказа препъни-камъкът, който забави дебата всъщност. И по този начин, вместо разискване на проблема членовете на комисията влязоха в 20-минутен спор дали съвещанието да бъде намерено или закрито.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев направи назад предложение и попита за какво се пазят купувачите на газа.

" Управлението, доколкото твърдите, е транспарантно, а в това време класифицирате информация от публичен интерес ", съобщи Добрев.

Росица Кирова отбрани същата теза и прикани за намерено съвещание, с цел да няма спекулации, че има нещо " скрито-покрито ". Закрито съвещание щяло да ускори спекулациите. 

" Не виждам за какво това съвещание би трябвало да бъде закрито, в случай че нищо не криете ", съобщи Станислав Атанасов от Движение за права и свободи.

След това Кирова още веднъж взе думата и съобщи, че откритото съвещание ще отговори на въпроса:

" Вярно ли е, че новият ръководител на Булгаргаз на е продал газ на сдружение, обвързвано с него? "

Владимир Табутов от Политическа партия разяснява, че самото наличие на ръководителя на ДАНС е задоволителен мотив за закрито съвещание. Това му изявление беше контрирано още веднъж от Кирова, която съобщи, че той е задоволително способен, с цел да реши коя информация може да се каже в открита част. Зам.-председателят на Народно събрание добави, че е възмутена от това предложение и прикани сътрудниците си от другите партии да послушат съвестта си, а не " партийните окови ".

В последна сметка депутатите одобриха предлагането на Рибарски с 12 гласа " за ", 4 " срещу " и 3 " въздържали се ". В момента тече чуването на поканените, само че в закрита част. М

Как стартира всичко?

Въпросните количества природен газ бяха продадени за 3 секунди предишния петък. Ден по-късно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекна държавното управление в злоупотреби и се закани: 

". "

По-късно с позиция излезе и " ", в която се показва, че количествата са били продадени с цел подобряване на финансовото положение на сдружението. В нея се заявява още, че е осъществена инспекция и е открито, че " заради всекидневно по-ниското ползване през уикенда от общия микс на количествата природен газ, непотребните количества са осъществени на газов хъб " Балкан ".

В неделя изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " разгласи, че през газов хъб " Балкан " в петък са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от " Булгаргаз "

Вчера регулаторът разгласи, че на подписаните от 1 до 7 февруари сделки на " Газов Хъб Балкан ". КЕВР разгласи, че ще ревизира за съществуване на обосновано съмнение за осъществено нарушаване на член 3 и член 5 от Регламент REMIT.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР