Извънредното заседание на Европейския съвет, което беше свикано в Брюксел

...
Извънредното заседание на Европейския съвет, което беше свикано в Брюксел
Коментари Харесай

Преговорите за шеф на ЕК удариха на камък

Извънредното съвещание на Европейския съвет, което беше свикано в Брюксел нощес, приключи без да бъде определен ръководител на бъдещата Европейска комисия. Разговорите ще продължат, откакто се проведат двустранни срещи с водачите на страните от Европейски Съюз, заяви в Twitter Пребен Ааман - представител на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Туск е прекъснал диалозите, откакто сред европейските водачи са зародили различия, непозволяващи да се стигне до градивно решение.

Така договорката сред няколко основни европейски водачи да наградят някогашния холандски външен министър Франс Тимерманс с поста на ръководител на Европейската комисия (ЕК) бе блокирана, съобщи Reuters.

Социалистът от Нидерландия изглеждаше любимец да наследи Жан-Клод Юнкер, откакто Германия, Франция и Испания се съгласиха да го поддържат, до момента в който бяха в Япония предходната седмица. Но те се сблъскаха с ненадейно мощна опозиция в неделя от Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Вечерята на върха стартира три часа по-късно след двустранни срещи. Безизходицата акцентира по-широкия проблем при вземането на решения, пред който са изправени 28-те държавни управления на Европейски Съюз, които произлизат от редица политически групи и които се борят да отговорят на поредност от рецесии през последните години от миграцията до стопанската система. Срещата на високо ниво е трети опит да се запълнят петте висши длъжности на Европейския съюз за идващите пет години. Лидерите на Европейски Съюз също трябваше да изберат идващия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), само че това решение евентуално ще бъде отсрочено заради липса на консенсус. „ Имаше дясноцентристки протест против Тимерманс. Те упорстват на избора си “, сподели почитан европейски източник, представен от Фокус.

Европейската национална партия (ЕНП) съобщи, че е спечелила най-вече места на европейските избори през май и по този метод съгласно системата за водещия претендент заслужава поста на ръководителя на Комисията. Изборът й е Манфред Вебер, немски евродепутат. Но водачите от Източна Европа на срещата на върха обявиха, че се опълчват на Тимерманс, който в сегашната си роля на вицепрезидент на Комисията неведнъж упрекна Полша и Унгария в нарушение на гражданските права. Унгарският министър председател Виктор Орбан писа на консервативните водачи на Европейски Съюз преди срещата на върха, с цел да подчертае опълчването си. Полша и Хърватия също показаха угриженост. За да бъде назначен, идващият ръководител на Комисията се нуждае от поддръжката на минимум 72% от 28-те държави-членки, които би трябвало да съставляват минимум 65% от популацията на Европейски Съюз.

Според прогнозите за гласуването, Тимерманс може да бъде блокиран от Полша, Чехия, Словакия и Унгария, в случай че италианското евроскептично държавно управление, което към този момент се разгласи против Тиммерманс и Англия, която напуща Европейски Съюз, се въздържат. Председателят на Европейската комисия би трябвало да бъде определен преди сряда, когато Народното събрание избира своя ръководител, само че някои дипломати споделиха, че се приказва за още една среща на върха на Европейски Съюз на 15 юли.

Междувременно министър председателят Бойко Борисов организира среща с претендента на Партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс за ръководител на Европейската комисия. Разговорът се е състоял в постройката на Постоянно посланичество на България към Европейския съюз в Брюксел.

Министър ръководителят на България разгласява фрагменти от срещата на формалната си страница във " Facebook ".

Преди упования избор на нов ръководител, се появи информация, че е било реализирано единодушие Тимерманс да оглави Европейската комисия, а претендентът на Европейската национална партия Манфред Вебер - Европейския парламент.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР