Извънредното положение у нас е удължено до 13 май, а

...
Извънредното положение у нас е удължено до 13 май, а
Коментари Харесай

Документалните филми за тенис, които си заслужава да гледаме

Извънредното състояние у нас е удължено до 13 май, а тенис няма да има чак до 13 юли. Докато сме обществено изолирани у дома, би трябвало да открием занимания, които да запълнят времето ни, а в това време да са потребни и приятни. Освен книгите, сериалите и игрите, TennisKafe.com предлага на почитателите на джентълменския спорт няколко документални кино лентата, които могат да се счетат към графата „ наложителни “ за последователите на обичаната ни игра.

Strokes of Genius (2018)

 strokes of genius

Или в дословен превод – „ Удари на гении “. Филмът на режисьора Андрю Дъглас преплита животите на две от най-великите митове в тениса Роджър Федерер и Рафаел Надал с моменти от великия им край на Уимбълдън през 2008 година

Той се трансформира в героичен мач, който толкоз добре отразява същността на двамата, че най-после същинският победител е самият спорт.

16 години един против различен в Тура – към този момент сме гледали толкоз доста борби сред Рафа и Роджър, а не желаеме те да завършват.

Unmatched

 navratilova

Unmatched е документален филм за две от най-яростните съпернички на корта – Мартина Навратилова и Крис Евърт. Създаден е като част от документалната серия на ESPN „ 30 за 30 “ и споделя за живота на двете тенисистки, които построяват дългогодишно другарство.

Евърт и Навратилова са играли между тях в 80 мача, 60 от които финали, а 14 от тях – борби за трофеи от Шлема. Общо родената в Прага и по-късно състезаващата се за Съединени американски щати тенисистка води с 43-37.

Филмът е сниман в границите на три дни в Ню Йорк през октомври 2009. Две години по-късно получава премия „ Gracie “ за изключителна продукция в жанра си.

McEnroe/Borg: Fire & Ice (2011)

 borg-mcenroe

Говорейки за велики съперничества, може би най-голямото в исторически проект е това сред Джон Макенроу и Бьорн Борг.

Те в никакъв случай не са били другари отвън корта, както Евърт и Навратилова, а поддържат злоба един към различен, която е единствено в границите на съперничеството им на корта. Леденият швед, който не показва страстите си, против огнения американец, който гори от пристрастеност, водеща до кавги и спорни моменти.

McEnroe/Borg: Fire & Ice е филм на HBO, който е изпълнен с разширени изявленията на двамата тенисисти и споделя за животите им. Ако сте по-големи почитатели на игралните филми, няма по какъв начин да не сте гледали продукцията Борг/Макенроу от 2017.

Arthur and Johnnie

 Arthur Ashe

Поредният документален филм от серията на ESPN „ 30 за 30 “. Човешка история, преминаваща границите на тениса и спорта.

Днес почитателите на играта знаят за наследството, което оставя Артър Аш – великият американец, който се бори за човешките права по света и е „ провинен “ за съществуването на ATP такава, каквато я познаваме.

Щеше ли обаче развиването му да бъде същото, в случай че тенисистът не трябваше да стопира с активността си, с цел да служи на американската войска във войната във Виетнам? Може би не. Вижте историята на Артър и дребния брат Джони в един покъртителен филм.

Andy Murray: Resurfacing (2019)

 Andy Murray

Филмът на Amazon, който наблюдава живота на трикратния първенец от Големия шлем по време на възобновяване му от интервенцията на тазобедрената става. Анди се подложи на хирургическата намеса предишния януари, а единствено няколко месеца по-късно се завърна победоносно.

Бившият №1 се включи в шампионата на двойки в Куинс през юни и дружно с Фелисиано Лопес подвигнаха трофея. Малко по-късно Мъри още веднъж беше първенец на сингъл, когато на финала в Антверпен надигра Стан Вавринка.

Двукратният олимпийски златен медалист обаче мина през две извънредно сложни години в живота си. Споделяше, че в този период е изпитвал болежка съвсем всеки ден. Как се завърна на победния път? Открийте в документалния филм от 2019.

Being Serena (2018)

 Serena Williams

„ Да бъдеш Серина “ е продукция на HBO, която води феновете до интервала, в който Уилямс беше бременна с щерка си Олимпия. През 2017 американката се отдръпна от тениса, с цел да даде живот на детето си, а елементи от тази част от живота не са били разкривани на никое място другаде.

23-кратната шампионка от Големия шлем постоянно е била човек, борещ се за правата на тенисистите. Характерът е основният фокус в „ Да бъдеш Серина “.

Филмът дебютира през май 2018 и може да послужи за добра начална точка за тенис почитателите, след която да продължат с други документални продукции.

А кой е вашият обичан тенис филм?

Димитър Радев, TennisKafe.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР