Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Турция

...
Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Турция
Коментари Харесай

Посланикът ни в Турция посети границата заради миграционния ...

Извънредният и пълномощен дипломат на Република България в Република Турция Ангел Чолаков посети региона на българо-турската граница, в това число Областната администрация на гр. Одрин и граничните контролно-пропускателни пунктове „ Капъкуле - Капитан Андреево “ и „ Хамзабейли - Лесово “ на 9 и 10 септември 2021г. Това оповестиха от посолството ни в Анкара в особено изказване в обществените мрежи и на уеб страницата на Министерство на външните работи.

Посланик Чолаков, дружно с генералния ни консул в Одрин Борислав Димитров, организираха срещи със заместник-областния шеф на гр. Одрин доктор Юсуф Гюлер, шефа на районна митническа зона „ Тракия “ господин Нихат Кънък, отговарящ за активността на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капъкуле “, както и с управленията на българските гранични пунктове „ Капитан Андреево “ и „ Лесово “.

В хода на диалозите бяха разисквани необятен набор от тематики, измежду които настоящата миграционна конюнктура в приграничните региони, взаимоотношението сред турските и българските гранични управляващи, опциите и вероятностите за възстановяване на съдействието в региона на общата ни граница, както и за увеличение на туристопотока и културния продан сред двете страни.

В хода на полемиките акцент беше подложен и върху въпроса с тежкотоварния трафик на българо-турската граница.

По-рано на 31 август дипломат Ангел Чолаков организира онлайн среща с господин Четин Нухоглу, ръководител на борда на Асоциацията на интернационалните превозвачи на Турция (UND), на която беше разисквана настоящата обстановка при прекосяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт на българо-турската граница от тежкотоварни коли и опциите за нейното възстановяване. Двете страни се сплотиха към тезата, че транспортната съгласуваност сред двете страни е от изключителна значимост, както за България и Турция, по този начин и за страните от района и Европейски Съюз. В тази връзка се ангажираха да продължат да работят за усъвършенстване на работата на Граничен контролно-пропусквателен пункт и постигането на съответни резултати взаимно с всички способени органи, оповестиха от българското посолство в Анкара.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР