Извънредната ситуация, причинена от COVID-19, официално приключи. Пандемията не си

...
Извънредната ситуация, причинена от COVID-19, официално приключи. Пандемията не си
Коментари Харесай

Извънредната ситуация с Ковид приключи, но вирусът остава около нас

Извънредната обстановка, породена от COVID-19, публично завърши. Пандемията не си е отишла и към този момент вирусът остава с нас, сподели пред Българска телеграфна агенция проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология на Българска академия на науките.

В разследване на имунизация и/или естествена зараза огромна част от популацията на Земята е придобило имунитет против тежко протичане на COVID-19. В света към този момент са приложени 13,3 милиарда дози ваксини. 89 % от здравните служащи и 82 % от хората над 60-годишна възраст са имунизирани, сподели проф. Александрова

Тя напомни, че болестта към този момент протича с по-мека клинична картина. Освен това медицината има насъбрани знания и клиничен опит, осигуряващи по-добро лекуване.

Според проф. Александрова вирусът през днешния ден предизвиква по-малко проблеми, в сравнение с в предишното. Тя напомни, че в своя пик през януари 2021 година, световната смъртност доближи повече от 100 000 души на седмица.

Според нея значимо значение в тази ситуация има комбинацията от бързо появяващи се разновидности и краткотрайният имунитет, който Ковид-19 провокира.

Учените счита, че огромните талази на COVID-19 е малко евентуално да се върнат.

Етикети: заболяванековид
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР