Извънредната мярка е предвидена със срок на прилагане една година

...
Извънредната мярка е предвидена със срок на прилагане една година
Коментари Харесай

Държавите от ЕС се съгласиха да намалят потреблението на газ с 15%

Извънредната мярка е планувана със период на използване една година

Държавите от Европейския съюз през днешния ден реализираха политическо съглашение за непринудено понижаване на потреблението на природен газ с 15%. Регламентът на Съвета също по този начин планува опция за задействане на „ предизвестие на Съюза “ по отношение на сигурността на доставките. При въвеждането на този ексклузивен режим понижението на търсенето на газ ще стане наложително, написа.

Целта на мярката е да се създадат икономии преди зимата, с цел да са подготвени страните за цялостно прекъсване на подаването на природен газ от Русия, която непрестанно употребява енергийните доставки като оръжие. В понеделник Москва оряза количествата по „ Северен поток “ за Германия до едвам 20% от потенциала на тръбата.

"ЕС е обединен и взаимен. Днешното решение ясно сподели, че страните членки ще се опълчват на всеки опит на Русия да раздели Европейски Съюз, като употребява енергийните доставки като оръжие. Приемането на предлагането за рекордно малко време безспорно укрепи нашата обща енергийна сигурност. Спестяването на газ в този момент ще усъвършенства готовността. Зимата ще бъде доста по-евтина и по-лесна за жителите и промишлеността на Европейски Съюз “, разяснява Йозеф Сикела, чешкият министър на промишлеността и търговията.

Държавите членки се съгласиха да понижат непринудено потреблението на газ с 15% в интервала сред 1 август 2022 година и 31 март 2023 година, като за база се взима междинната консумация през последните пет години. Отделните държавни управления сами ще изберат метода, по който да осъществят тази редукция на подаването към промишлеността и семействата.

Някои изключения

Съветът утвърди някои изключения и благоприятни условия за искане на дерогация от наложителната цел за понижение, с цел да се отразят характерните обстановки на обособените страни членки и да се подсигурява, че ограниченията за повишение на сигурността на доставките в Европейски Съюз ще са ефикасни.

Държавите членки, чиито газови мрежи не са свързани с тези на другите, са освободени от наложителните понижения, защото не биха могли да освободят обилни количества газ в интерес на други страни членки. Тези, чиито електрически мрежи не са синхронизирани с европейската електроенергийна система и са мощно подвластни от газ за произвеждане на ток, също са освободени, с цел да се избегне рискът от рецесия в доставките на електрическа енергия.

Някои страни могат да изискат дерогация, с цел да приспособяват отговорностите си за понижаване на търсенето, в случай че имат лимитирани междусистемни връзки с други страни членки и могат да потвърдят, че техните потенциали за експорт през междусистемните връзки или през вътрешната им инфраструктура за LNG се употребяват за пренасочване на газ към други страни членки в най-голяма степен.

Държавите членки могат също по този начин да изискат дерогация, в случай че са надхвърлили задачите си за пълнене на хранилищата за газ, в случай че са мощно подвластни от газа като суровина за сериозни промишлености или в случай че тяхното ползване се е нараснало с минимум 8% през последната година в съпоставяне със междинното за последните пет години.

„ Предупреждението на Съюза “ ще бъде задействано с решение на Съвета, настоящо по предложение на Европейската комисия. Европейска комисия показва предложение за задействане на предизвестието при положение на забележителен риск от сериозен дефицит на газ или извънредно високо търсене на газ, или в случай че пет или повече страни членки, които са оповестили предизвестие на национално равнище, изискат от Комисията да го направи.

Когато дефинират националните ограничения за понижаване на търсенето, страните членки ще би трябвало да дадат приоритет на тези, които не засягат предпазени клиенти, като семействата, и съществени услуги за действието на обществото, като сериозни субекти, опазване на здравето и защита. Възможните ограничения включват понижаване на потреблението на газ в електроенергийния бранш, ограничения за поощряване на промяната на горива в индустрията, национални акции за повишение на осведомеността, целеви отговорности за понижаване на отоплението и охлаждането и пазарни ограничения, като да вземем за пример търгове сред компании.

Държавите членки ще актуализират своите национални проекти за изключителни обстановки и постоянно ще рапортуват на Комисията за напредъка на своите проекти.

Наредбата е изключителна и изключителна мярка, планувана за лимитирано време. Ще се ползва за една година и Комисията ще извърши обзор, с цел да обмисли удължаването ѝ в подтекста на общата обстановка с доставките на газ в Европейски Съюз до май 2023 година

Договореният през днешния ден текст ще бъде публично признат посредством писмена процедура. Тя ще бъде стартирана и завършена в идващите дни, след механически редакции на текста.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР