Извънреден председателски съвет свиква председателят на парламента Цвета Караянчева. На

...
Извънреден председателски съвет свиква председателят на парламента Цвета Караянчева. На
Коментари Харесай

Извънреден председателски съвет в парламента заради чумата по животните

Извънреден председателски съвет привиква ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. На съвещанието управленията на всички парламентарни групи ще бъдат осведомени за случаите на чума в региона на Странджа, както и стартиралата акция за всеобщо умъртвяване на животни в Бургаско и Ямболско. След това партийните ръководители ще се срещнат с оперативния щаб. Целта на тази среща е да се изчистят всички подозрения, тъй като в тази ситуация става въпрос за националната сигурност.

Междувременно стопаните започнаха да получават финансовите си компенсации. От през вчерашния ден се изплащат обезщетенията на фермерите от селата Воден и Кости. Българската организация по сигурност на храните отпуска пари на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани. Отпуснати са близо 305 хиляди лв.. Обезщетението е изчислено на кг тегло, като цената му е не по-малко от 190 лв. за една коза или овца. За животните под селекционен надзор цената е не по-малко от 250 лв. за животно. За село Кости са подредени компенсации за 474 животни в 6 ферми, а във Воден 1056 животни за 20 ферми. Предстои разплащането по протоколите за евтаназираните животни от останалите наранени обитаеми места от община Болярово.

Експерти от България и Европа не престават да търсят излаз от чума епидемията измежду животните. Три незабавни ограничения набеляза оперативният щаб, който заседава през вчерашния ден за пръв път в Министерство на вътрешните работи. Първата от тях е ограничение на огромни публични прояви със скупчвания на хора в 10-километровата зона към огнищата на рисковите заболявания. Втората мярка е обвързвана със усилване на контрола по КПП-тата на товарите за транспорт на месни храни. По думите на вътрешния министър Валентин Радев това значи усилване на инспекциите на транспортните средства, като задачата е да не се допусне месо, което е инфектирано. Третата рекомендация е към Регионалното министерство и по-специално към АПИ – всекидневно разчистване на 10-километровата зона преди местата за граничен надзор. В мощ остават набелязаните осем ограничения от предходната седмица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР