Изтребители от Нидерландия ще пазят българското небе. Властите у нас

...
Изтребители от Нидерландия ще пазят българското небе. Властите у нас
Коментари Харесай

Изтребители от Нидерландия, които ще пазят българското небе, предизвикаха разнобой в коалицията

Изтребители от Нидерландия ще пазят българското небе. Властите у нас взеха решение за усилване на военно-въздушната защита с изтребители Ф-35. Това докара до нов разнобой в ръководещата коалиция.
Против това решение на Министерския съвет са дали своят вот съдружните сътрудници от Българска социалистическа партия.

Изтребителите Ф-35 няма да имат право да употребяват оръжие, в това число и предупредителна пукотевица.

В решението на Министерския съвет е записано, че до 24 юни ще бъдат ситуирани сили и средства на Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военни. Тези хора ще обезпечават защитата, поддръжката и ремонта на изтребителите Ф-35.

Първоначално ще дойдат 3. Ако се наложи по някаква причина може да има редица аргументи те могат да се увеличат”, изясни министърът на защитата Драгомир Заков.

“Това не е казус. Реална опасност има за всички страни в Източна Европа. Виждате падат бомби на по малко от 30 км от полската граница”, сподели пред Нова тв Асен Василев.

В небето ни ще кръжат дежурни самолети. Командващите ще дефинират дали това ще са нашите МИГ 29 или нидерландските Ф-35, които обаче имат ограничавания.

“Те могат да употребяват оръжие единствено като самоотбрана. В случай на нужда от намеса. Т.е. защита на българското въздушно пространство за това се употребяват български изтребители с позволение на министъра на защита на Република България”, разясни Заков.

Изтребителите от Нидерландия идват у нас, макар съпротивата от страна на Българска социалистическа партия.

“Нашите министри в сегашния кабинет са дали своят вот срещу тези изтребители да дойдат в България да ни охраняват тъй като няма потребност от това сега. Няма директна заплаха за България, това го настояват всички служби”, съобщи Филип Попов, зам.-председател на ПГ на Българска социалистическа партия.

По тематиката пристигна реакция от водача на ГЕРБ - Бойко Борисов.

“И в този момент са взели решение, само че както и за самолетите, които идват, аз излязох и споделих – да дойдат и си поех политическата отговорност пред партията за какво заемам такава позиция – те го вършат всичко тихомълком”, сподели Борисов.

Полярни бяха мненията и измежду други партии в Народното събрание.

“Много от дълго време Демократична България настояваме дефицитите в българските въоръжени сили да са попълнени с нашите съдружници. Така че приветстваме това”, съобщи Атанас Атанасов от Демократична България.

А съгласно ръководителят на “Възраждане” Костадин Костадинов “това е знак, че явно нашата страна се приготвя да заеме по-активна роля, само че най-много в качеството си на плацдарм територия”.

Очаква се първите изтребители Ф-35 от Нидерланидия да дойдат при започване на април.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР