Източници: Оплождането представлява процес на сливане на женската яйцеклетка и

...
Източници: Оплождането представлява процес на сливане на женската яйцеклетка и
Коментари Харесай

Чудото на оплождането

Източници:
Оплождането съставлява развой на обединение на женската яйцеклетка и мъжкия сперматозоид, с цел да се образува зигота и да се даде начало на нов живот. За да се реализира този развой, са нужни мерки, които стартират още след 3-та седмица от ембрионалния живот. Това сподели какъв брой значимо и витално належащо е това събитие.

Към края на третата ембрионална седмица от нашето развиване стартират да се образуват първичните недиференцирани герминативни (полови) кафези. Тези полови кафези се разграничават от останалите кафези в нашия организъм по това, че съдържат 23 хромозоми, а не 46. Този развой на формиране на кафези с сведен на половина брой на хромозоми се назовава гаметогенеза . Нейният смисъл е да се възвърне естествения брой хромозоми при сливането на две разнополови гамети по време на оплождането.

В женските ембриони незрелите полови кафези се назовават овогонии. Те са милиони да брой, само че единствено дребен брой от тях минават по-нататъшно развиване, с цел да се трансфорат в овоцити. Този развой е нескончаем и до настъпването на пубертета в женския организъм остават към 400-500 хиляди овоцита.

След пубертета и съществуването на първия менструален цикъл (менархе), девойките стартират да отделят по една яйцеклетка, годна за оплождане, всеки месец. Така до последната менструация всяка жена образува към 450-500 яйцеклетки, които биха имали шанса да се срещнат със сперматозоид и да образуват концептус – термин, който се употребява за най-ранните стадии да развиване след оплождане (за повече информация по отношение на менструацията виж „ Регулация на менструацията – по какъв начин се получава”). Свързани публикации.. Кога овулирам? 1 Регулация на менструацията - по какъв начин се получава? 0 Магията на оплождането – по какъв начин протича? (видео) 0

Важно събитие за реализиране на оплождане в женската полова система е реализирането на овулация . Овулацията съставлява обособяване на зрялата яйцеклетка нормално от един от двата яйчника. След отделянето си, яйцеклетката минава в лумена на по-близката маточна тръба и стартира дългия си път към маточната празнина. По пътя тя бива срещната от доста на брой сперматозоиди, само че единствено един ще има шанса да мине през заобикалящите я структури и да я оплоди.

За да се образува зрял сперматозоид би трябвало да мине известно време (около 64 дни), което е интервала на един цялостен цикъл на гаметогенеза при мъжа. Незрелите полови кафези при него се назовават сперматогонии и се намират в семенните каналчета на тестисите. За разлика от дамата, където овоцити са образуват даже преди пубертета , то при мъжете сперматогенезата, продукцията на зрели полови кафези, стартира след нахлуване в този интервал. Сперматоцитите подлежат на няколко стадия на развиване, като от кръгли кафези, те се трансформират в кафези с дълги „ опашки” и „ главичка”, която складира генетичния материал.

Последният стадий от съзряването на сперматозоида се реализира в самия женски генитален тракт, където попада след еякулация . Нарича се капацитация и съставлява развой, който ускорява подвижността на мъжката полова клетка. Веднъж приключено, това събитие прави сперматозоида кадърен за оплождане. Той стартира своя дълъг „ път” от вагината до маточната тръба, където ще се срещне с чакащата го яйцеклетка.

Човешката яйцеклетка резервира опцията си да бъде оплодена до към 12-24 часа след овулация (за повече информация по отношение на овулацията прочети „ Кога овулирам?”). От своя страна, сперматозоидите са годни за оплождане към 48 часа. Това прави времето са съзряване, прекосяване през женския генитален тракт и среща сред двете полови кафези

изпълнено с интензивни събития, които имат като резултат основаване на нов живот. 3510
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР