Източници на Ройтерс научиха, че китайското правителство ще създаде нов

...
Източници на Ройтерс научиха, че китайското правителство ще създаде нов
Коментари Харесай

Китай ще създаде държавен фонд на стойност 41 млрд. долара за развитие на полупроводниковата си индустрия

Източници на Ройтерс научиха, че китайското държавно управление ще сътвори нов капиталов фонд на стойност 41 милиарда $, който ще бъде употребен за развиване на националната полупроводникова промишленост. Получателите на дотации ще имат за задача освен да оцелеят в изискванията на тежки наказания от Запада, само че и да настигнат задграничните си съперници във връзка с софтуерното развиване.

Според източника, размерът на средствата, ръководени от фонда надвишава индикаторите на два предходни фонда с сходно предопределение. Първият е основан през 2014 година и разполага с към 19 милиарда $, а вторият към този момент е получил към 27 милиарда $ през 2019 година. Сред получателите на тези средства, както е признато да се счита са SMIC и HSMC, които са се осъществили в друга степен в сегмента на поръчковото произвеждане на чипове, както и най-големият производител наизуст в Китай – YMTC. Средствата бяха попълнени непосредствено от държавната хазна, както и с присъединяване на огромни китайски държавни корпорации.

Заслужава да се означи, че управлението на SINO-IC Capital, което ръководи средствата на предходните два фонда от 2021 гoдина насам е обект на следствие и е обвинено в корист със средства и корупция, само че това не пречи на китайските управляващи да запазят тази организация в листата на лицата, които имат достъп до третия фонд. Въпреки това най-малко още една такава организация ще получи сходни пълномощия. Като една от тях се загатва Китайската аерокосмическа организация, която може да се интересува от развиването на националната полупроводникова индустрия. Приносът на китайското министерство на финансите в новия фонд може да се оцени на 8,2 милиарда $.

Една от главните области, в които ще се влага е оборудването за произвеждане на чипове.

Президентът Си Дзинпин от дълго време акцентира нуждата Китай да реализира автономия в производството на полупроводници. Тази нужда стана още по-належаща, откакто през последните няколко години Вашингтон наложи редица ограничения за надзор на износа, базирайки се на опасенията, че Пекин може да употребява усъвършенствани чипове, с цел да усили военния си потенциал.

Миналия октомври Съединени американски щати вкара огромен пакет от наказания, с които понижиха достъпа на Китай до съвременно съоръжение за произвеждане на чипове, а съдружниците на Съединени американски щати – Япония и Нидерландия също започнаха сходни ограничения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР