Източници на агенция Ройтерс, запознати с въпроса заявиха, че на

...
Източници на агенция Ройтерс, запознати с въпроса заявиха, че на
Коментари Харесай

Китай иска Иран да озапти хутите заради атаките в Червено море. И...

Източници на организация " Ройтерс ", осведомени с въпроса обявиха, че на няколко срещи Китай и Иран са разискали въпроса. Няма обаче детайлности към тези диалози, както и кой е участвал на тях.

Посочва се обаче, че Пекин е дал да се разбере, че ще бъде " извънредно отчаян " от Техеран, в случай че китайски кораби попаднат под ударите на хутите или ползите на страната бъдат наранени по някакъв метод.

" Най-общо Китай споделя, че в случай че техните ползи по някакъв метод бъдат накърнени, това ще се отрази на бизнеса на Пекин с Техеран. Затова приканват хутите да демонстрират въздържаност ", показват ирански чиновници.

Йеменските бунтовници са подкрепяни от Техеран, само че нападенията против търговски кораби в района поради войната сред Израел и Хамас накараха фирмите да търсят заобиколни направления, което води до повишение на цените. Атаките прекъснаха основен търговски път сред Азия и Европа, употребен необятно от кораби от Китай.

Китай е най-големият сътрудник на Иран през последното десетилетие. Търговските им връзки са едностранчиви. Китайските петролни рафинерии, да вземем за пример, купиха над 90% от износа на недопечен нефт на Иран поради американските наказания. Китайските компании получиха огромни отстъпки, тъй като доста компании останаха настрана. Иранският нефт обаче съставлява единствено 10% от вноса на недопечен нефт в Китай и Пекин има набор от снабдители, които биха могли да запълнят дефицита от другаде.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР