Източник: www.bta.bg Все още е малък процентът на родителите у

...
Източник: www.bta.bg Все още е малък процентът на родителите у
Коментари Харесай

БЗС: Много малко родители водят децата си на зъболекар

Източник: www.bta.bg

Все още е дребен процентът на родителите у нас, които са виновни и водят децата си на профилактични прегледи на ортодонт. Това стана ясно по време на конференция на Български лекарски съюз, проведена по случай Световния ден на оралното здраве.

Ново изследване сочи, че едвам 13% от родителите на деца до 18-годишна възраст за водили детето си при дентален експерт преди то да навъшри 1 година. Само 24% от участниците в проучването посочават, че са завели детето си на обзор в интервала сред 1 до 3 години. Същият % показват, че в никакъв случай не са водили детето си на дентален обзор. Тези данни демонстрират, че множеството родители към момента не са осведомени по кое време би трябвало да се реализира първият дентален обзор на детето, разгласи доктор Николай Шарков, ръководител на Български зъболекарски съюз. Той бе безапелационен, че грижата за оралното здраве е отговорност на родителите.

Дискомфорт в устата на детето е главната причина, която кара родителите да запишат час за ортодонт, само че в доста случаи тази реакция е прекомерно късна. „ Около 20-22% от българите посещават кабинетите... Всички приказват за това, че опазването на здравето не е на нужното равнище, че е скъпоструващо и по този начин нататък. Но когато има логаритъм, който се поема от Здравната каса, родителите не демонстрират интерес и не водят децата на обзор “, разяснява доктор Борислав Миланов. Той напомни, че от 2003 година досега има 4 безвъзмездни действия за оралното здраве на малчуганите, чийто родители не постоянно се възползват. „ Ако едно дете има доста кариеси и затруднения, то може да бъде изклекувано изцяло в границите на два национални рамкови контракта... Макар че сме на дъното на всевъзможни ранглисти, ние сме единствената страна, която заделя целеви запас за национална профилактика и ние работим интензивно по тази стратегия. Вече имаме справедливи резултати, тъй като след 7 години скрининг, който обгръща повече от 21 хиляди деца в цялата страна “, добави той.

До момента над 500 лекари по дентална медицина вземат участие на непринуден принцип в програмата за детското орално здраве, като броят на искащите продължава да пораства.

„ Световният ден на оралното здраве се препокрива с Международния ден на щастието. Така че, който има положително орлано здраве, той до някъде би трябвало да бъде и благополучен. БЗС е мотор на оралното здраве. Освен за децата, с последните рамкови контракти успяхме да създадем и малко благополучие за възрастните пациенти. От 2 години имаме трета активност в Националния рамков контракт, а от тази година някои от нашите обеззъбени жители също ще имат опция да получат, в случай че не друго, най-малко едно малко преимущество да имат плакови протези “, сподели от своя страна доктор Светослав Гачев.

Свързани публикации.. Храненето и ролята му в вярното развиване на дъвкателния уред 1 Зъбни дъги – за какво е значимо зъбите да бъдат подредени добре? 0 БЗС желае безвъзмездни протези за пенсионерите 0

Нужни са две съществени послания към хората във връзка с тяхното орално здраве. Първото е значимостта на профилактиката, а второто – информираността на лекарите, съсловните организации, институциите и не на последно място на пациентите, сподели доцент Тодор Узунов. Той разгласи, че скоро зъболекарският съюз ще създаде уебсайт, преназначен единствено за пациенти. От него те ще се осведомят за главните неща за профилактичните стратегии и лекуването на орални проблеми.

Има дефицит на зъболекари в страната, оповестиха зъболекарите. Той е най-осезаем в Търговище, Добрич, Разград и Шумен. „ Има дребни обитаеми места, където е извънредно тежко, в случай че ортодонт влага в кабинет. Когато популацията на малко село е под 1 000 индивида, в случай че там

зъболекарят отвори кабинет, той към този момент е банкрутирал още преди да е отворил. Нещата са свързани взаимно “, изясни още доктор Шарков. По думите му, на 1 ортодонт в страната се падат по 800 души население, което е доста под сериозния най-малко, с цел да се реализира съответна дентална процедура.

На ортодонт в столицата подхождат към 300 души, в Пловдив ситуацията е сходно. „ При нас има скрита безработица в огромните градове, която не се регистрира от Националния застрахователен институт. Ако се основат подобаващи условия в тези обитаеми места, в които няма зъболекари, някои от новозавършилите зъболекари ще се насочат към тези зони “, безапелационен бе той.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР