Източник: www.api.bg 2018 г. и 2019 г. ще бъдат исторически

...
Източник: www.api.bg 2018 г. и 2019 г. ще бъдат исторически
Коментари Харесай

Инж. Атанасов: Следващите две години ще са исторически за пътното строителство - стартираме важни проекти в Северна България

Източник: www.api.bg

2018 година и 2019 година ще бъдат исторически за пътното строителство, защото ще стартираме стратегически планове в Северна България - цялостното завършване на „ Хемус “, построяването на автомагистралите „ Русе - Велико Търново “, „ Видин - Ботевград “, „ София - Калотина “ и най-сложният сектор от „ Струма “ през Кресненското дефиле. Убеден съм, че ще се оправим с тези предизвикателства, тъй като имаме и знания, и опит, съобщи ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов на тържеството във връзка 135-годишнина от създаването на държавната пътна администрация.

В приветственото си слово инж. Атанасов подчерта, че миналите 5 години и особено 2015 година са едни от най-успешните години в пътното строителство на модерна България, защото със средствата от Европейския съюз автомагистралната мрежа се е нараснала с над 300 км и в момента е към 740 км. Бяхме си поставили амбициозна стратегия, която изпълнихме напълно, съобщи инж. Атанасов.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев акцентира, че инфраструктурата би трябвало да се поддържа, доизгражда и развива и за това са нужни значителни вложения. С въвеждането на тол системата чакаме над 1 милиарда лева. приходи годишно или към 3 пъти повече, отколкото получаваме от винетните стикери сега, и тези средства ще се инвестират в поддържане и развиване на републиканската пътна мрежа, заяви заместник-министър Йовев. Знаем, че пътищата не са идеални – има настилки, които са на повече от 20-30 години, само че ще сменим метода и от кърпежи ще преминем към цялостна рехабилитация на компрометираните сектори, които не са ремонтирани от над 30 години, сподели инж. Йовев.

Началото на пътната администрация се полага на 3 април 1883 година, с Указ №267 на княз Александър I Батенберг. С него се утвърждават законите за изработката, поправката и поддръжката на държавните пътища и на окръжните пътища, както и Правилникът за службата на кантонерите. С първите държавни документи за проектиране, строителство и поддържане на пътищата в Княжество България за първи път се регламентира пътното дело у нас. Двата закона са направени от княз Михаил Хилков, който е бил управляващ Министерството на общите здания, земеделието и търговията (МОСЗТ) в кабинета на ген. Леонид Соболев. Към това министерство са били и пътищата на държавата.

България посреща Освобождението си с 2 511 километра пътища. В идващите 30 години пътната мрежа нараства близо 4 пъти, като през 1915 година - в навечерието на Първата световна война, доближава над 9 000 км. Приети са редица закони за развиването на пътната инфраструктура, нейната класификация, отговорности, отговорности и финансиране. Изграждат се пътищата София - Самоков, Варна - Бургас, Русе - Силистра, Враца - Мездра, Оряхово - Враца, Асеновград - Чепеларе, Пазарджик - Брацигово, Хасково - Кърджали и редица мостови уреди.

До 1944-та година пътната мрежа доближава над 22 000 км. Приети са два закона, които дават сериозен подтик за развиването на пътното строителство. Това са законите за пътищата и за трудовата тегоба. Построяват се правите София - Мездра, Сливен - Елена, Троян - Кърнаре и Кричим - Девин и редица други. Периодът до 1971 година е период на рационализация на основната пътна мрежа. Изграждат се направленията Русе - Велико Търново - Килифарево, Подбаланският път София - Карлово - Бургас, проходите на Републиката и Витиня. От 1954 година в употреба е и първият мост над река Дунав при Русе. С новото административно разделяне на страната през 1959 година се основават 27 окръжни пътни пътни ръководства. С разпореждане на Министерския съвет от 19 май 1971 година се утвърждава построяването на автомагистралния пръстен на страната в направлението: София - Пловдив - Сливен - Бургас - Варна и София - Плевен - Бяла - Попово - Шумен - Варна, с обща дължина около 1000 км. Той включва трите магистрали „ Тракия ”, „ Хемус ” и „ Черно море ”. Започва развиването на автомагистралното строителство.

В момента републиканската пътна мрежа е около 20 000 км.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР