Източник: ВМА Близо 250 000 българи (3.54% от населението в

...
Източник: ВМА Близо 250 000 българи (3.54% от населението в
Коментари Харесай

Над 200 хил. българи имат глаукома

Източник: ВМА

Близо 250 000 българи (3.54% от популацията в страната) имат глаукома. Това съобщи проф. Лъчезар Войнов, шеф на Катедра "Очни заболявания, ушни, носни и гърлени заболявания и орална хирургия " във Военномедицинска академия, който изнесе лекция за болестта пред пациенти.

По време на лекцията професор Войнов, който е и народен съветник по очни заболявания, показа какви са рисковите фактори, методите за проучване и лекуване на глаукомата. Той напомни остарялата максима „ Глаукомата каквото вземе, не връща” и посочи, че единственият потвърден способ за ранно диагностициране на болестта са профилактичните прегледи.

Световната статистика демонстрира, че към 2013 година 64, 3 милиона души са били наранени от заболяването. Очаква се през 2020 година броят на хората с глауком да доближи 76 милиона, а през 2040 година – до 111, 8 милиона.

По мотив Световната седмица за битка с глаукомата, десетки пациенти се прегледаха при очните експерти във ВМА. В болничното заведение се организира тридневната акция за безвъзмездни профилактични прегледи, подкрепена от пациентска организация „ Глаукома “.

Глаукомата е невродегенеративно заболяване, което поврежда зрителния нерв и зрението отслабва с течение на времето. Голяма част от случаите се дължат на нараснало вътреочно налягане, само че има и такива, при които то е в норма. Има няколко типа глаукома. Преобладаването на първичната откритоъгълна е най-високо в Африка, до момента в който първичната закритоъгълна глаукома се среща повече в Азия.

Свързани публикации.. Безплатни прегледи за глаукома в София 0 Специалисти упорстват за скринингова стратегия за глаукома 0 Глаукомата като невродегенеративно заболяване 0

Близки родственици с глаукома, съществуване на мощно късогледство, диабет,

приложимост на цигари, носят риск от развиване на заболяването.

Мъжете, спрямо дамите, имат по-голяма възможност от развиване на първична откритоъгълна глаукома. Тенденцията във връзка с хората, живеещи в градските региони

и тези в селските, е сходна.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР