Източник: Станислав Стоянов На един от най-хубавите пролетни празници –

...
Източник: Станислав Стоянов На един от най-хубавите пролетни празници –
Коментари Харесай

Форум бременност и детско здраве - 1 ден

Източник: Станислав Стоянов

На един от най-хубавите пролетни празници – Лазаровден, започва осмото издание на Форум бременност и детско здраве . За поредна година екипът на Puls.bg събра в Sofia Event Center водещи експерти и бъдещи и сегашни родители, с цел да съкрати дистанцията сред тях.

В четири съществени панела протече програмата в първия ден от форума, под засилен интерес от страна на доста двойки, които възнамеряват да основат поколение или такива, които към този момент чакат своето първо или второ детенце. „ Бременността е една от най-големите отговорности на дамите, само че тя стартира още преди появяването на двете чертички. С раждането на детето вселената трансформира центъра си. Вече не вие сте центъра, а детето, което е вашето слънце “, сподели Румяна Тасева, основен редактор на Puls.bg , която бе модератор на събитието.

Д-р Мария Юнакова от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ изясни какво съставлява актуалният логаритъм за съответно следене на бременността. „ Имам удоволствието за поредна година да съм част от този конгрес. Опитът ми до тук сочи, че в нашето съвремие бременната „ плува “ в един океан от информация. Опитите тя да се канализира и да се извадят най-важните неща по един меродавен и наличен метод, са доста скъпи “, уточни тя. Чрез нея присъстващите се срещнаха с най-важните проучвания, които бременната би трябвало да направи през другите стадии на своята бременност. Акушер гинекологът разясни, че бъдещите майки би трябвало да се доверят на своя експерт, в случай че имат някаква зараза, тъй като в доста случаи тя е доста по-опасна, в случай че не бъде лекувана, в сравнение с медикаментите, които лекарят й предписва.

Източник: Станислав Стоянов

Един от най-често задаваните въпроси на бременните е какви микроелементи да одобряват до раждането. Биотехнологът Деница Венкова обясни на дамите за какво е значимо да одобряват доста витамини и минерали както преди забременяване, по този начин и по-късно. Фолиева киселина, желязо, магнезий, калций, витамин Д, омега-3 и 6, са нещата, които дамата може да взима до раждането, с цел да е сигурна, че тя и бебето ще бъдат в положително здраве, уточни тя. И обърна внимание, че при започване на бременността дамите може да си създадат проучвания, с цел да открият дали имат някакъв недостиг.

Панел „ Рисковете през бременността. Раждане “ сервира на аудитория забавна информация за прееклампсията и еклампсията, както и HELP синдрома – затруднения, които изискват наблюдаване от мултидисциплинарен екип.

Най-често дамите, за които бременността е първа, развиват прееклампсия. Подуване на краката, ръцете, а от време на време и лицето, мощно главоболие, нарушавания в зрението, повръщане във втората половина на бременността, са най-характерните й признаци, изясни доктор Сергей Славов . От своя страна доцент Иван Костов, шеф на „ Майчин дом “ изясни, че HELP синдромът се характеризира с нараснали чернодробни ензими и ниско равнище на тромбоцитите. Той посочи, че на него се дължат една четвърт от смъртните случаи при родилките, като на второ място е огромната кръвозагуба.

Източник: Станислав Стоянов
„ Личният доктор може да издаде на бременната до 14 дни болничен лист по избран проблем, след което за болничен би трябвало да се събира лекарска комисия. Всеки човек има право на 180 дни болнични за една каленарна година, 6 пъти по 30 дни. Бременни, които нямат съществени недоволства за непрестанен стационарен престой, което е извънредно скъпо и за самите лечебни заведения, могат да бъдат облекчени с краткотрайна неработоспособност “, сподели доктор Иван Диков , който срещна аудиторията с методите на раждане по най-хубавия метод.

Панел „ Осъзнато раждане “ бе измежду най-интересните за доста от гостите. Емилия Казълова от Алианса на българските акушерки разкри каква е ролята на акушерката по време на раждането. Смяната на позицията по време на раждане е нужна в другите обстановки и не се толерира такава, която вместо да го улеснява, го забавя. Но няма универсална позиция, нито едно раждане си наподобява с друго, разяснява тя. След нея лекция изнесе доцент Моника Богданова. Бебетата действително не приказват откакто се родят, само че ни "говорят " посредством своите дейности. Тялото на бебето е език, който майката би трябвало да познава. И по тази причина майките са първите психоаналитици на бебето, уточни тя.

Родителите, които желаят да запазят стволови кафези на своето дете, би трябвало да са добре осведомени за това къде и по какъв начин да го създадат, сподели доктор Асен Пачеджиев . Той бе безапелационен, че е хубаво да се ревизира дали въпросната банка, която са избрали, е акредитирана, тъй като у нас има и доста противозаконни.Той разясни, че от огромно значение е противоположната връзка с тях след раждането – за какъв брой време тестът е стигнала до банката, какъв брой кафези съдържа. „ Важен е и договорът, който се подписва. Чак най-после се гледат цената и отстъпките “, добави той.

Свързани публикации.. Осъзнато раждане и рецесиите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg 1 Д-р Иван Диков: За изборите, които може да прави бъдещата майка за раждането 0 Синдром на ХЕЛП през бременността. Женско здраве с доцент Костов 0

Тази година програмата на Форум бременност и детско здраве съдържа и няколко нови панела. Един от тях е „ Когато светското срещне общественото “. В него взеха присъединяване писателката Гери Туриска , артистът Дарин Ангелов и Александър Малинов , който е експерт по клинична обществена работа. Те описаха своя опит като родители и прочетоха три прелестни приказки, които разплакаха доста от присъстващите в залата. „ Бащи, изобщо не се тормозете, плачете бе! И вие сте хора “, сподели Дарин Ангелов, който е татко на момиченце.

Един от най-вълнуващите моменти в програмата на първия ден от форума бе награждаването на спечелилите в класацията „ Специалистите, на които вярвам “ .

„ Радвам се, че съумяваме да превърнем в традиция тази премия. За лекарите благодарността и насладата в очите на пациента е доста важна… “, сподели проф. Николай Габровски , който раздаде плакетите. За втора поредна година доктор Иван Сигридов сграбчи премията за най-хубав акушер-гинеколог . Катя Павлова също получи премия за повторно – за най-хубава акушерка . А лечебното заведение, в което тя работи – „ Селена “ , бе отличено за най-хубава АГ болница . Плакетът на Puls.bg за най-хубав неонатолог отиде при доктор Иван Стаменов от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ .

Всички присъстващи получиха подаръчни торбички, обезпечени от нашите спонсори-изложители. В тях бе нашето особено издание - Наръчник за бременност и детско здраве . Много от записалите са за събитието сграбчиха и награди от нашата обичайната лотария.

Утре, Цветница, продължава забавната стратегия на Форум бременност и детско здраве. Ще си приказваме за първите грижи за новороденото след раждането, кърменето, най-важното за детското здраве, логика на психиката на детето и фамилията, както и по още доста забавни тематики. Очакваме от 09 часа в Sofia Event Center. Повече за лекциите и лекторите може да видите на http://events.puls.bg/
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР