Източник: PR Care В около 90% от случаите ракът на

...
Източник: PR Care В около 90% от случаите ракът на
Коментари Харесай

Ракът на щитовидната жлеза – с добра прогноза в 90% от случаите

Източник: PR Care

В към 90% от случаите ракът на щитовидната жлеза е с добра прогноза и може да се лекува сполучливо, в случай че е открит в точния момент. При папиларния карцином, който е най-разпространената му форма, смъртността е под 1%. В някои случаи пациентът може да остане под интензивно наблюдаване, в случай че туморът не нараства и не метастазира в лимфните възли. Това оповестиха експерти по време на теоретичен интердисциплинарен симпозиум на тематика: „ Тиреоиден карцином – новости в диагнозата, лекуването и следенето “. Той бе проведен от

Българското Сдружение Тиреоидея и Паратиреоидея и Клиничният Център по Ендокринология и Геронтология към Медицинския университет в София.

Данни на Националния раков указател демонстрират, че заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза у нас е 1% от популацията, толкоз се приема, че е и на всички места по света.

Ракът на щитовидната жлеза е най-често срещаният ендокринен карцином. Той визира по-често дамите, както при всички болести на щитовидната жлеза, стана ясно от думите на проф. Русанка Ковачева, шеф на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни болести към УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев”.

Тя бе безапелационна, че всяка жена, която е с отстранена щитовидна жлеза поради карцином, може да забременее, износи и роди крепко дете. Като в този случаи функционалността на жлезата се замества със специфични таблетки.

„ Съществуват четири типа карциноми на щитовидната жлеза. Най-чест е папиларния – към 80-85% от всички случаи. По-рядък е фоликуларния – 10 - 15%, следван от

медуларния 3-5%, а най-рядък е недиференцираният карцином – към 1%, само че той е и най-опасен. Заболяването стартира и протича безсимптомно. Само когато е доста напреднало, се открива корав възел в щитовидната жлеза, увеличение на лимфните възли в региона на шията, смяна в гласа, зной и затруднено преглъщане”, сподели доктор Александър Шинков от УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев”.

„ Медицинската просвета към този момент познава освен оперативни, само че и неоперативни способи за лекуване на щитовидната жлеза, в това число

и на тироидния карцином и неговите метастази. Това може да бъде химична аблация с етанол, разнообразни способи на термоаблация, като лазерна, микровълнова, радиочестотна или с фокусиран ултразвук. Съществува и криоаблация – терапия със заледяване, само че тя към момента не е намерила приложение при щитовидната жлеза”, разяснява от своя страна проф.Здравко Каменов, шеф Клиника по ендокринология, Александровска болница. Той разясни, че когато положението на пациента не разрешава интервенция или той не желае не да бъде опериран, лекарите може да употребяват неинвазивни подходи.

Свързани публикации.. Трудното забременяване може да се дължи на недостиг на йод 0 Уголемена щитовидна жлеза - ендемична струма 0 Проф. Михаил Боянов: Нелекуваният хипертиреоидизъм носи риск за бременната и плода 1

Когато човек не приема задоволително йод, щитовидната жлеза страда и от йоден недостиг. Затова

потреблението на йодирана сол е доста значима. В България солта наложително се йодира. Благодарение на този факт гушавостта е преодоляна. Това демонстрират данни от няколко изследвания, представени от проф. Боян Лозанов, шеф Клиника по ендокринология в болница „ Аджибадем – Токуда”. „ От гледна точна на карцинома на щитовидната жлеза, йодният недостиг е сериозен рисков фактор, акцентира ендокринологът и уточни, че той довежда и до съществени нарушавания в развиването на мозъка, душeвността и физическото развиване, изключително когато настъпи по време на бременността. Причината е, че щитовидната жлеза на плода се оформя в края на втория, началото на третия месец, само че стартира да действа в третия месец. Тя обаче е към момента прекомерно слаба и не може да му обезпечи нужното количество йод, бебето разчита на йода, получаван от майката посредством кръвта. Ако бременната е в недостиг, бебето не може да компенсира единствено, мозъкът не се развива, настава кретинизъм “, разясни той.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР